Στην Κύπρο η Blackrock, εκτίμηση νέων ζημιών 1,5 δις

Σοκ και δέος προκαλούν οι παρασκηνιακές διεργασίες με επίκεντρο το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με πολύ αξιόπιστη πηγή ο έλεγχος που θα διεξαχθεί για τις αιτίες που οδήγησαν σε αδιέξοδο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα στραφεί προς τον Ορφανίδη τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη αλλά και προς τις διοικήσεις των κυπριακών και συνεταιριστικών τραπεζών.

Αξιόπιστη κυπριακή πηγή αναφέρει ότι «αν διαπιστωθούν ευθύνες θα αποφασίσουμε ακόμη και την αντικατάσταση διοικήσεων»
Για να μπορέσει η Κεντρική τράπεζα της Κύπρου σε συνεργασία με την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει ένα πραγματικά αξιόπιστο έλεγχο ήδη προχώρησε σε σημαντικές διοικητικές αλλαγές.
Η σημαντικότερη ότι άλλαξε ο επόπτης και ανέλαβε εκ νέου σημαίνουσα θέση στην Κεντρική Τράπεζα ο εκδιωχθείς από τον Ορφανίδη κ Σταυριανάκης.
Ο μέχρι πρότινος επόπτης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ Πουλλής υπέβαλλε την παραίτηση του.
Να σημειωθεί ότι Ορφανίδης και Πουλλής φέρουν τεράστια ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Ειδικά μάλιστα ο Πουλλής κατηγορείται ότι υιοθέτησε στρατηγικές οι οποίες δεν συνάδουν με την αντικειμενικότητα της εποπτείας.
Η κυπριακή ιστορία θα αποδείξει ότι έβλαψαν επικίνδυνα Ορφανίδης και Πουλλής το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Έρχεται η Blackrock

Ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Π. Δημητριάδης έχει κάθε λόγο να προσκαλέσει την Blackrock να πραγματοποιήσει έλεγχο στις κυπριακές τράπεζες.
Μάλιστα μια πρόταση που έχει εξεταστεί είναι η Blackrock πέραν από τον έλεγχο που θα πραγματοποιήσει στα δάνεια των κυπριακών τραπεζών να διερευνήσει και το θέμα των ομολόγων.
Η Κεντρική Τράπεζα ακόμη δεν έχει οριστικοποιήσει την απόφαση της αλλά οι πιθανότητες που δίδονται ώστε η Blackrock να έρθει στην Κύπρο είναι 99%.
Με βάση τραπεζική πηγή αν έρθει η Blackrock στην Κύπρο θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 1,5 δις ευρώ ζημίες στις ήδη ανακοινωθείσες ζημίες των κυπριακών τραπεζών.
Η Marfin Popular Bank μετονομασθείσα σε Cyprus Popular bank ίσως να έχει τις μικρότερες ζημίες γιατί ήδη στην χρήση 2011 διενέργησε πολύ υψηλές προβλέψεις.

Το συμπέρασμα

Οι εξελίξεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα είναι ραγδαίες.
Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να μην κρατικοποιηθεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Έχουν υπάρξει κρούσεις στην Κίνα να δανείσει την Κύπρο με 2 δις ευρώ ενώ έχει υπάρξει και κρούση προς την Ρωσία που έχει ήδη δανείσει την χώρα.
Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει μια διερευνητική συζήτηση για την εμπλοκή των παλαιών μετόχων.
Ο Βγενόπουλος μέτοχος της Cyprus Popular Bank είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας αρκεί πρωτίστως να έχει διεξαχθεί ο έλεγχος των τραπεζών από την Blackrock.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι τραπεζικές εξελίξεις στην Κύπρο θα είναι ραγδαίες και τέτοιας κλίμακας που θα ανατρέψουν το υφιστάμενο σκηνικό ολοκληρωτικά.

www.bankingnews.gr

SHARE