ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Συμφωνία για μετεγκατάσταση 160 χιλ. προσφύγων και φύλαξη συνόρων – Α. Τσίπρας: Θετικό βήμα

epa04603551 Greek Prime Minister Alexis Tsipras makes a statement with French President Francois Hollande (unseen) after their meeting at the Elysee Palace, in Paris, France, 04 February 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras met with EU leaders during a week of intense diplomatic efforts by Athens' new government to renegotiate the terms of its international bailout. EPA/YOAN VALAT

«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό. 

«Η Ευρώπη κατάλαβε έστω και αργά ότι το μεγάλο πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό για το οποίο πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική «κάθε κράτος μέλος να βλέπει τα δικά του σύνορα» αλλά και ότι πρέπει να μπει στο επίκεντρο «ο άνθρωπος και μετά η οικονομία». Αναφορικά με τις χώρες που διαφοροποιήθηκαν, σημείωσε πως τελικά η απόφαση της Συνόδου επιβεβαιώνει το βήμα που έγινε χτες «για την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων και την ενίσχυση των κρατών υποδοχής για τη δημιουργία ανοιχτών ξενώνων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων μέχρι τέλος Νοεμβρίου».

Παράλληλα, συνέχισε ο Α. Τσίπρας, μέχρι τέλος Νοεμβρίου πρέπει να ξεκινήσει και η διαδικασία της μετεγκαταστάσης και της επιστροφής. Όπως εξήγησε, αυτό είναι σημαντικό γιατί «εξασφαλίζει ότι δε θα γίνουν τα κράτη υποδοχής αποθήκες ψυχών».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό υπάρξει συνεννόηση με τις χώρες διέλευσης και κυρίως με την Τουρκία έτσι ώστε «να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για να μη θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θάλασσα».

«Να σταματήσει αυτή η εικόνα μιας Μεσογείου και ενός Αιγαίου, υγρού τάφου για πρόσφυγες που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει, πάνω απ΄ όλα, να μοιράζεσαι. Να μοιράζεσαι τις ευθύνες, να μοιράζεσαι τα βάρη, να μοιράζεσαι τις δυνατότητες, να μοιράζεσαι το κοινό μας μέλλον» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου θα αναζητηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

O πρωθυπουργός, στη Σύνοδο, θα τονίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, και το γεγονός ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας θα δώσει έμφαση στην επανεγκατάσταση από τρίτες χώρες, στην εφαρμογή των Συμφωνιών Επανεισδοχής μεταναστών με χώρες καταγωγής και διέλευσης, καθώς και στην εσωτερική μετεγκατάσταση προσφύγων με τρόπο αναλογικό που να αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος. Επιτακτική είναι η ανάγκη επαρκούς οικονομικής και τεχνικής στήριξης, τονίζεται επιπλέον.

“Η ενωμένη στάση της Ευρώπης, ο συνδυασμός της ανάληψης ευθύνης με την αλληλεγγύη, αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για το προσφυγικό θα παραστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που χώρες όπως η Αυστρία, ζητούν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα. 

Χθες η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής  της ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και η εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Sebastian Kurz, δήλωσε σήμερα ότι πέραν των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, πρέπει να τεθεί ως όρος και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

SHARE