Τσίπρας προς Στάνμαϊερ: Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση

tsipras steinmeierΤο προσφυγικό, η οικονομική κρίση, οι περιφερειακές εξελίξεις, το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φράνκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μιας ώρας στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέθεσε στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών τις δραματικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες διαχείρισης για μια χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις δραματικές εικόνες που έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο στα νερά του Αιγαίου και τόνισε ότι η αντιμετώπισή του αποτελεί ανθρωπιστικό καθήκον.

Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η συνεννόηση με την Τουρκία, ώστε να μεταφερθεί εκεί το βάρος της διαχείρισης, ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας για την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τα hot spots και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

«Η Ελλάδα σηκώνει το βάρος του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας όμως ότι απαιτείται στήριξη από την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση σημειώνοντας πως οι αποφάσεις του Ιουλίου είναι δύσκολες αλλά η κυβέρνηση υλοποιεί όσα έχει συμφωνήσει.

«Με πολλά από αυτά δεν συμφωνούμε. Θέλουμε όμως ειλικρινή σχέση με τους εταίρους», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως υπάρχουν ανοιχτά θέματα στη συμφωνία, παραπέμποντας με τον τρόπο αυτό στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε άλλα εκκρεμή ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση διαπραγματεύεται.

Στο κλίμα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «υπάρχει κοινό συμφέρον να πετύχει το πρόγραμμα. Πρέπει όμως να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και όρος για αυτό είναι η κοινωνική συνοχή».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές κρίσεις, το Κυπριακό, διάφορα διμερή θέματα αλλά και ζητήματα σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση ότι η χώρα μας είναι υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας, χωρίς όμως εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παίξει εποικοδομητικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στους τομείς των εξαγωγών και του εμπορίου

Ο κ. Στάινμαϊερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό, ως το μεγάλο ζήτημα της περιόδου σημειώνοντας ότι το ζήτημα των προσφυγικών ροών αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας συμφώνησε ότι πρέπει να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας.

–Κυβερνητικοί κύκλοι για τις σημερινές εικόνες από την Λέσβο και το προσφυγικό

Οι δραματικές εικόνες από την Λέσβο, που έχουν συγκλονίσει όλον τον κόσμο, είναι ενδεικτικές του δράματος που συγκλονίζει την περιοχή μας με την πρωτοφανή προσφυγική κρίση, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την φιλοξενία των ανθρώπων αυτών, καθώς και για την οργάνωση της φιλοξενίας, της ταυτοποίησης και της μετεγκατάστασης τους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ο αγώνας αυτός είναι αγώνας για να αναδειχτεί το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, εκεί που άλλοι υψώνουν τις σημαίες της ξενοφοβίας και του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Προσθέτουν, τέλος, ότι στην προσπάθεια αυτή, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει και την θετική συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί για την ανέξοδη κριτική και τις αμφιλεγόμενες λαϊκιστικές κορώνες που ακούγονται μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με βασικά θέματα της ατζέντας του το προσφυγικό και το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ζητά δημοσιονομική χαλάρωση λόγω της προσφυγικής κρίσης, αίτημα το οποίο απέρριψε το Βερολίνο.   

Η πρώτη του επαφή θα είναι στις 13.00 το μεσημέρι, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα ακολουθήσει στις 13.30 η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αμέσως μετά αυτή με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Ειδικότερα οι κ.κ. Κοτζιάς και Σταϊνμάιερ θα έχουν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση, στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, καθώς και γεύμα εργασίας, ενώ το βράδυ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα αναγορευθεί σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Η επίσκεψη του κ. Σταϊνμάιερ πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την απόφαση να αναλάβει η Ελλάδα τους 50.000 πρόσφυγες που ελήφθη στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της μίνι Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, ένα ζήτημα στο οποίο, όπως εξήγησε από τη Γερμανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η χώρα μας δεν θα αφεθεί να τα βγάλει πέρα μόνη της τονίζοντας όμως παράλληλα ότι αυτό το θέμα δεν θα πρέπει να συνδεθεί με το Γ’ πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ επισήμανε εν όψει της επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ, ότι αποτελεί πεποίθηση της Γερμανίας «ότι χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Σε αυτές ανήκουν από την σκοπιά του υπουργού Εξωτερικών ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και η πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και των προσφυγικών ροών».

Ο κ. Σταϊνμάιερ θα αναχωρήσει αύριο από την Αθήνα με προορισμό την Βιέννη, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση για την Συρία, στην οποία θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων, ο Aμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι και εκπρόσωποι από την Γαλλία, την Ρωσία, την Σαουδική Αραβία και ενδεχομένως το Ιράν.

 

SHARE