Στα άκρα οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Ιράν μετά την εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ-Νιμρ

saudi 2Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν μετά την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντελ αλ-Ζουμπέιρ ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, έπειτα από την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

Η Σαουδική Αραβία “θα διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν και απαιτεί την αναχώρηση της ιρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας εντός 48 ωρών”, δήλωσε ο  Αντελ αλ-Ζουμπέιρ  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στο Ιράν να υπονομεύσει την ασφάλειά της, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών καταγγέλλοντας “αρνητική και επιθετική  ανάμειξη του Ιράν στις αραβικές υποθέσεις που συχνά προκαλούν ζημία και καταστροφές”.

Οι επιθέσεις διαδηλωτών κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και στο προξενείο στην ιρανική πόλη Μασχάντ συνιστούν “κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών συμβάσεων”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορώντας τις ιρανικές αρχές ότι δεν έκαναν τίποτε για να τις εμποδίσουν.

Της απόφασης αυτής είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, καθώς και σε άλλες πόλεις του Ιράν, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα κατά της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, διαμαρτυρόμενοι για την εκτέλεση του Σαουδάραβα σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ Νιμρ.

Τουλάχιστον 1000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε κοντινή απόσταση από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, παρά την απαγόρευση των αρχών με στόχο την αποφυγή νέων επεισοδίων μετά την επίθεση τη νύχτα εναντίον του κτιρίου, ένα τμήμα του οποίου πυρπολήθηκε. Ισχυρές μονάδες αντιμετώπισης ταραχών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή εμπόδισαν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν την σαουδαραβική πρεσβεία. Το πλήθος φώναζε το σύνθημα «θάνατος στους Αλ Σαούντ», το όνομα της βασιλικής οικογένειας του Ριάντ, και έκαψε σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία “Παλαιστίνη” για να καταδικάσουν την εκτέλεση του αλ Νιμρ φωνάζοντας επίσης συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Ριάντ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις του Ιράν.

Επιπλέον, βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και σιιτών διαδηλωτών ξέσπασαν και στο Μπαχρέιν. Τα επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές συνοικίες με σιιτικό πληθυσμό της πρωτεύουσας Μανάμα όπου η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα, ενώ οι διαδηλωτές απάντησαν με ρίψεις βομβών μολότοφ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπήρξαν τραυματίες.

Εξάλλου, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι – σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν – προειδοποίησε ότι η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στο σιιτικό Ιράν και την σουνιτική μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να καταστρέψει τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

Παρέμβαση ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για τη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν ζητώντας προσήλωση στη διπλωματία και καλώντας τους ηγέτες της περιοχής να προχωρήσουν σε θετικά βήματα για την άμβλυνση των εντάσεων.

«Γνωρίζουμε τις πληροφορίες ότι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έδωσε εντολή για το κλείσιμο των διπλωματικών αποστολών του Ιράν στο βασίλειο…Πιστεύουμε ότι η προσήλωση στη διπλωματία και οι απευθείας συνομιλίες παραμένουν ουσιαστικής σημασίας για την άμβλυνση των διαφορών και θα συνεχίσουμε να ζητούμε από τους ηγέτες της περιοχής να λάβουν θετικά μέτρα για τον κατευνασμό της κατάστασης», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

Μετά τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

Το Μπαχρέιν διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του με το Ιράν, μετά τις εισβολές διαδηλωτών στις διπλωματικές αποστολές της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και τη Μασχάντ, και κάλεσε τους ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την επικράτειά του εντός 48 ωρών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν.

SHARE