>Σταματήστε το βρώμικο παιχνίδι της Moody’s – Στόχος της τώρα οι ελληνικές τράπεζες

>

Ο οίκος αξιολόγησης που τους επόμενους μήνες θα κριθεί με αυστηρά κριτήρια για τις εκθέσεις του επιχειρεί ξανά να αναστατώσει τις αγορές για να δείξει ισχύ
Στόχος του μετά την Ισπανία και την Ιρλανδία οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες

Πριν από λίγο η Moody΄s έθεσε σε επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση τις αξιολογήσεις καταθέσεων και χρέους έξι μεγάλων ελληνικών τραπεζών δηλαδή τις : Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Αγροτική Τράπεζα και Attica Bank.
Υπό επιτήρηση τέθηκε και η αξιολόγηση χρηματοοικονομικής ισχύς της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha Bank
Φαίνεται πως ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης παίζει τα ρέστα του αφού κλιμακώνει το μπαράζ των επιθέσεων του κατά χωρών και ιδιωτών, δηλαδή τράπεζες , με απώτερο στόχο να προκαλέσει ζημιές στην αγορά κάνοντας έτσι απέλπιδα επίδειξη ισχύος.
Ας θυμηθούμε όμως ποιές είναι οι τελευταίες σπασμωδικές μα και επιζήμιες ενέργειες της.
Το πρωί υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των κυβερνητικών ομολόγων της Ιρλανδίας κατά πέντε ολόκληρες βαθμίδες.
Χθες εξαιτίας της προειδοποίησης του οίκου Moody’s προκλήθηκε οικονομική αιμορραγία στην Ισπανία που πούλησε 10ετή ομόλογα με μέσο επιτόκιο 5,44%, από 4,61% στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση και 15ετή ομόλογα με επιτόκιο 5,95% αντί 4,54% στην προηγούμενη έκδοση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, πίσω από τις λυσσαλέες επιθέσεις της Moody’s κρύβεται ένα και μόνο στοίχημα, δηλαδή της επιβίωσης της.
Γιατί στην αγορά διατηρούνται πολές επιφυλάξεις για την ίδια την ύπαρξη της αλλά και για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει από το καλοκαίρι και μετά.
Διότι έστω και αργά η Ε.Ε αποφάσισε την ουσιαστική εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης μέσω τροποποιήσεων στους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία τους.
Τις τροποποιήσεις αυτές υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τώρα πια λύνει τα χέρια στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών για να παίζει το ρόλο του ”σερίφη” αφού θα εποπτεύει άμεσα τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από τον Ιούλιο 2011.
Μάλιστα η αρχή αυτή θα έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων, διεξαγωγής αιφνίδιων ελέγχων και θα διασφαλίζει ότι οι οργανισμοί ελέγχουν την ακρίβεια των προηγούμενων αξιολογήσεων που έχουν κάνει.

SHARE