Στάθης Τσοτσορός – ΕΛΠΕ: Η Ελλάδα μπορεί να μπει σε φάση ανάπτυξης – Βλάπτει η αβεβαιότητα – Ο νέος ρόλος της ΕΚΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για τσοτσορος

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης «εξαιτίας και των απαιτήσεων που εγείρουν οι δανειστές, επιτείνει την αβεβαιότητα στον οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και στην κοινωνία» εκτίμησε ο πρόεδρος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Στάθης Τσοτσορός, που επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί από το τρέχον έτος να εισέλθει στη φάση της ανάπτυξης.

Μιλώντας στο συνέδριο πωλήσεων της ΕΚΟ στην Καλαμπάκα, ο κ. Τσοτσορός ανέφερε ότι «η χώρα -μέσω των δομικών αλλαγών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί- είναι σε θέση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της για να σταθεί στιβαρά και ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον, να προβάλλει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, τα διαφοροποιημένα εθνικά προϊόντα που παράγει και τις υπηρεσίες που παρέχει, αλλά και να αντλήσει τα αναγκαία παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια. Έτσι, σταδιακά, θα ανέλθει στην κλίμακα της ανάπτυξης, της απόδοσης και της ευημερίας».

Μίλησε για νέα δεδομένα που διαμορφώνονται παγκοσμίως στην αγορά εργασίας, λόγω και της τεχνολογικής προόδου, τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά έναν κοινωνικό διάλογο που πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει και στην Ελλάδα από τους κοινωνικούς εταίρους. Όπως υπογράμμισε, «στην υπό διαμόρφωση νέα πραγματικότητα, η Ευρώπη των ήδη πολλών ταχυτήτων υστερεί σε ανταγωνιστικότητα, η δε Ελλάδα ακόμη περισσότερο».

Αναφερόμενες στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, δήλωσε ότι η παρατεταμένη ύφεση, η διαρκής αυξητική φορολόγηση, η συρρίκνωση των εισοδημάτων, των καταθέσεων και των χορηγήσεων, είχε ως συνέπεια την ισχυρή μείωση της εγχώριας ζήτησης πετρελαιοειδών την περίοδο 2009-2015 και την αδυναμία ουσιαστικής ανάκαμψης κατά τον προηγούμενο χρόνο.

Ωστόσο, όπως είπε, σε αυτό το δύσκολο, αβέβαιο και επιβαρυμένο περιβάλλον, το 2016 ήταν η χρονιά των ιστορικών επιδόσεων για τον Όμιλο ΕΛΠΕ, «με κλειδιά της επιτυχίας την εξωστρέφεια, τη διαρκή προσαρμογή στις ραγδαίες τεχνικοοικονομικές αλλαγές και την αποτελεσματική αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε ένα περιβάλλον εργασιακής ειρήνης».

Παράλληλα, η ΕΚΟ βελτίωσε περαιτέρω τη θέση της στην εγχώρια αγορά, καταγράφοντας αύξηση των μεριδίων στη λιανική και χονδρική αγορά, σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες και σε όλα τα βασικά καύσιμα από τα σήματα ΕΚΟ και ΒΡ, ενώ η εμπορία συνέβαλε καθοριστικά, προκειμένου το ρεκόρ παραγωγής να συνοδευτεί από ρεκόρ κερδών.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο σημαντικό έργο της συγχώνευσης των εταιριών ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα, επισημαίνοντας ότι μια συνεχής προσπάθεια 6 ετών ολοκληρώθηκε με αποφασιστικότητα και υποδειγματική επιτυχία, με αποτέλεσμα σήμερα η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ (ΕΚΟ) ΑΒΕΕ να στέκεται στην αγορά ισχυρότερη από ποτέ, ως η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών στα Βαλκάνια.


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ χαρακτήρισε τον ρόλο της εγχώριας και διεθνούς εμπορίας ως «αποφασιστικής σημασίας» για την υλοποίηση του σχεδιασμού του Ομίλου για την επόμενη πενταετία 2017-20,  την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος του ενεργειακού μετασχηματισμού και της συμμετοχής στην μεταψηφιακή εποχή.

«Σε αυτό το περιβάλλον αναμενομένης σταδιακής οικονομικής ανάπτυξης, η ΕΚΟ καλείται να καταθέσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων μετεξέλιξης, προκειμένου να  μετεξελιχθεί από εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών σε μια εταιρεία παροχής/εμπορίας ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών (NFR) υψηλής προστιθέμενης αξίας στον τελικό καταναλωτή, διασφαλίζοντας έτσι την ηγετική της θέση στην παροχή ποιοτικών ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών», υπογράμμισε ο κ. Τσοτσορός, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο «Συνέδριο Πωλήσεων ΕΚΟ ΑΒΕΕ – 2017».

 

 

SHARE