Σκόπια: Κίνδυνος διάσπασης με τουρκική ανάμειξη – Πιθανή ένταση στις σχέσεις Σέρβων- Αλβανών

Αποτέλεσμα εικόνας για σκοπια ΠΓΔΜ

Τον κίνδυνο διάσπασης των Σκοπίων λόγω της έντονης τουρκικής ανάμειξης επανέλαβε ο καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Μάζης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Φοβάμαι ότι η ανάμειξη της Τουρκίας είναι τόσο έντονη προς το αλβανικό στοιχείο, μία υπόθεση που κρατάει τουλάχιστον εδώ και 15 χρόνια, την παρακολουθούσαμε, το λέγαμε μέχρι που την διαβάσαμε στο βιβλίο του Νταβούτογλου, όπου θεωρητικοποιείται το στρατηγικό ιστορικό και πολιτιστικό βάθος της Τουρκίας στα Βαλκάνια μέχρι την Αδριατική», είπε ο κ. Μάζης.

«Αυτό ήρθε και τεκμηριώθηκε με την αγορά της βάσης υποβρυχίων της Αυλώνος από τους Τούρκους, πράγμα που προσπαθούσαμε στην Ελλάδα να το κρατήσουμε πολύ χαμηλά έως αόρατο γιατί δεν μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε τη δική μας αδράνεια. Πώς είναι δυνατόν να εμφανίζονται τουρκικά υποβρύχια και πολεμικά σκάφη στο Ιόνιο και την Αδριατική;», συμπλήρωσε και επισήμανε:

«Βεβαίως οι κοινές ασκήσεις και η χρηματοδότηση του αλβανικού στρατού από την Τουρκία και οι συχνές επισκέψεις του Ερντογάν πάντα σε θρησκευτική βάση και πάντα σε αγαστή συνεργασία με επιφανή στελέχη του UCK στην περιοχή, αντιλαμβάνεστε ότι δεν έδιναν πουθενά αλλού παρά εδώ… Αυτό ήταν ένα πρόγραμμα που θα δημιουργήσει νέους Φρανκεστάιν στα Βαλκάνια».

Ο κ. Μάζης εξέφρασε τον φόβο του για γενικότερη ανάφλεξη στα Βαλκάνια, ενώ υποστήριξε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει ένταση στις σχέσεις των Σέρβων με την Αλβανία.

 

ΑΠΟΨΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Εκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια: Χιλιάδες αστυνομικοί φρουρούν τη Βουλή για τη διαδήλωση της αντιπολίτευσηςΔιαδήλωση είναι σε εξέλιξη στο κέντρο των Σκοπίων, έξω από το Κέντρο Πληροφόρησης της ΕΕ, με τη συμμετοχή επί το πλείστον υποστηρικτών του VMRO – DPMNE, του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Οι διαδηλωτές, που έχουν κλείσει εδώ και μια ώρα και τα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Κλίμεντ Οχρίντσκι, κρατούν σημαίες και τραγουδούν πατριωτικά τραγούδια.

Ακόμη, φωνάζουν “εκλογές-εκλογές” και αντιευρωπαϊκά συνθήματα, θεωρώντας ότι υπάρχει ανάμειξη της ΕΕ στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και υποστήριξη στην Σοσιαλδημοκρατική Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

SHARE