Σε ύψος-ρεκόρ τα “τοξικά” δάνεια των ισπανικών τραπεζών

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα βιβλία των ισπανικών τραπεζών έφτασε σε ύψος-ρεκόρ τον Ιούνιο, αφού ένας μεγεθυνόμενος αριθμός δανειοληπτών, οικογενειών αλλά και επιχειρήσεων, δεν ήταν σε θέση να συνεχίσουν την αποπληρωμή των οφειλόμενων, αποκάλυψε η Τράπεζα της Ισπανίας σήμερα.

Το συνολικό ποσό των λεγόμενων τοξικών δανείων αυξήθηκε κατά 8,4 δισ. ευρώ στα 164,4 δισ. ευρώ ή το 9,4% του συνόλου. Το ποσό είναι το υψηλότερο από τη στιγμή που η ισπανική κεντρική τράπεζα άρχισε να εκδίδει σχετικά συγκρίσιμα στατιστικά στοιχεία, πριν από 50 χρόνια.

Η έκρηξη της φούσκας των ακινήτων στην Ισπανία το 2008 σήμαινε ότι οι τράπεζες βρέθηκαν με ένα μεγάλο ποσοστό προβληματικών δανείων, πρόβλημα που κλιμακώθηκε αφού η χώρα εισήλθε σε ύφεση.

Η Ισπανία έχει ζητήσει δανεισμό από την ΕΕ ύψους έως και 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την «διάσωση» του ισπανικού κράτους με αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας είπε ότι το αίτημα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το ποσό αυτό θα υποβληθεί «σύντομα».

Ωστόσο η δήμαρχος της Μαδρίτης Άνα Μποτέγια, εξέχον στέλεχος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, υποστήριξε σήμερα ότι «μοιάζει αναπόφευκτη» η προσφυγή του ισπανικού κράτους σε μια «διάσωση» από πλευράς των μηχανισμών της ΕΕ, εν μέσω της συνεχιζόμενης ύφεσης και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού (που πάντως έπεσαν στο 6,49% την Παρασκευή, στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο).

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί να ζητήσουμε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε η Μποτέγια στο πρακτορείο ειδήσεων Europa Press. «Μοιάζει αναπόφευκτο», πρόσθεσε.

SHARE