ΣΕΤΕ: Ο Γιάννης Ρέτσος (Electra Hotels & Resorts) νέος Πρόεδρος – “Εξοντωτική η φορολογία”

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΕΤΕ ΡΕΤΣΟΣ

Αλλαγή κορυφής στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.  Πρόεδρος, στη θέση του κ. Α.Ανδρεάδη, ο κ. Γιάννης Ρέτσος (Electra Hotels & Resorts).  Στον ΣΕΤΕ εξελέγη και νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στους τέσσερις στρατηγικούς στόχους της τριετούς θητείας του στην εναρκτήρια ομιλία του κατά την Ανοικτή Συνεδρίαση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Αυτοί περιλαμβάνουν τη μακροχρόνια και σταθερή ανάπτυξη «που θα μας κατατάξει σε ακόμη καλύτερη θέση στις μεγάλες τουριστικές δυνάμεις του κόσμου», την ενότητα ολόκληρου του τομέα και την εργασιακή ειρήνη ως απαραίτητο όρο επιτυχίας, τη διαρκή, αρμονική και επωφελή για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, καθώς και την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και την ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος.
«Η Ελλάδα είναι ακριβότερη, κατά 6 με 7 μονάδες έναντι των ανταγωνιστών της, ενώ περιθώρια για μειώσεις τιμών δεν υπάρχουν πλέον από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι τα εξήντλησαν από το 2008 έως σήμερα, στην προσπάθειά τους να παραμείνει η Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη». Γι’ αυτό «αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε συγκεκριμένες μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων, τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε ότι με κόπο κερδίσαμε σε ανταγωνιστικότητα τα προηγούμενα χρόνια. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος, θα φέρει επιτέλους περισσότερες επενδύσεις, θα φέρει περισσότερα έσοδα στην ελληνική οικονομία και τα κρατικά ταμεία, αλλά και περισσότερες θέσεις εργασίας. Καμία μεγάλη και σοβαρή επένδυση δεν μπορεί να έρθει, όταν στη χώρα επικρατεί ο συνδυασμός της υπερφορολόγησης και του ασταθούς φορολογικού περιβάλλοντος».
Παράλληλα σημείωσε την «ανάγκη για την οριστική επίλυση του χωροταξικού ζητήματος. Δεν είναι δυνατόν επενδυτικά σχέδια να είναι έωλα και ευάλωτα σε οποιαδήποτε προσφυγή στο ΣτΕ, λόγω ακριβώς της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν στον επενδυτή την απρόσκοπτη πορεία της επένδυσής του».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, λέγοντας ότι «κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Οι επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους, κινδυνεύουν να βρεθούν σε φάση εκκαθάρισης από τους αγοραστές των προβληματικών τους δανείων και όλοι αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τους κινδύνους αυτής της ιστορίας. Θα πρέπει να επιτραπεί στις τράπεζες, μέσω και της δημιουργίας ενός ευέλικτου και λειτουργικού κανονιστικού πλαισίου, να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε έναν καθ’ όλα βιώσιμο τομέα της οικονομίας, με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών, ώστε αυτές να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους».
Παράλληλα ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι σχεδιάζεται η ίδρυση γραφείου του Συνδέσμου στις Βρυξέλλες. «Με αυτή την κίνηση, θα έχουμε καλύτερη και εγκυρότερη πληροφόρηση για μια σειρά ζητημάτων και φυσικά θα ενισχύουμε την παρουσία του τομέα, της ελληνικής οικονομίας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα».
Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης στην ευχαριστήρια αποχαιρετιστήρια ομιλία του επισήμανε ότι “σε εποχές καταστροφικής ανεργίας, ο τουρισμός υπήρξε ο μόνος τομέας που στήριξε αποφασιστικά την απασχόληση, ιδιαίτερα των νέων». Αναφέρθηκε και σε λάθη και παραλείψεις, επισημαίνοντας ότι «δεν καταφέραμε, για παράδειγμα, να στηριχθούν όσο θα θέλαμε οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις, που παρά τις συγκυρίες μπορεί να είναι βιώσιμες, δεν πείσαμε δανειστές και Πολιτεία να φορολογήσουν δίκαια και όχι ακραία και άδικα τον πιο δυναμικό τομέα της οικονομίας μας, δεν ενισχύθηκαν όσο έπρεπε οι αδύναμες περιοχές,  ο εσωτερικός τουρισμός,  η αγροτική παραγωγή».
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΤΕ:
Πρόεδρος: Ρέτσος Α. Γιάννης, Electra Hotels & Resorts
Αντιπρόεδροι:
Βασιλάκης Ευτύχιος, Hertz Autohellas – Aegean Airlines – Olympic Air
Τοκούζης Παναγιώτης, Πρόεδρος ΣΕΤΚΕ
Τσιλίδης Λύσανδρος, Μέλος ΔΣ ΗΑΤΤΑ
Αντιπρόεδρος Οικονομικών: Κωνσταντινίδης Κώστας, Atrium Hotels
Γενικός Γραμματέας: Βερνίκος Γιώργος, Vernicos Yachts, Πρόεδρος ΟΚΕ
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας: Καλλίνικος Καλλίνικος, Goldair Handling
Μέλη:
Αλεξόπουλος Κωνσταντίνος, Domotel Α.Ε.
Βενετόπουλος Λάκης, Variety Cruises Ltd.
Γαλιατσάτος Σπύρος, Lassi Hotel
Γιαννούλης Εμμανουήλ, Giannoulis Hotels & Resorts
Θεοφανοπούλου Μαρία, International Publications Ltd / Greek Travel Pages
Κοκοτός Φώτιος – Ιωσήφ, Spatech Consultancy
Κωνσταντακόπουλος Αχιλλέας, Τουριστικές Επιχ/σεις Μεσσηνίας Α.Ε.
Λασκαρίδη Χλόη, ΛΑΜΨΑ Α.Ε.
Μαυρόπουλος Μιχάλης, TUI HELLAS TRAVEL TOURISM & AIRLINES S.A.
Παράσχης Ιωάννης, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Σακέλλης Μιχάλης, Πρόεδρος ΣΕΕΝ
Σμπώκου Αγάπη, Sbokos Hotel Group
Στυλιανόπουλος Ανδρέας, Navigator Travel
Χατζηκωνσταντίνου Κωνσταντίνος, ΑΦΟΙ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Α.Ε.
SHARE