>Σενάρια διάσπασης για τη Dexia

>
Τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να διορθωθούν τα δομικά προβλήματα της τράπεζας, ζήτησε το διοικητικό συμβούλιο της Dexia από το διευθύνοντα σύμβουλο, Pierre Mariani.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, σε ανακοίνωση της βελγικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας που εστάλη με email, επισημαίνεται ότι «σε αυτό το περιβάλλον, το μέγεθος του χαρτοφυλακίου των μη στρατηγικών assets, επηρεάζει δομικά τον όμιλο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το δ.σ. ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο, σε συνεργασία με τις σχετικές κυβερνήσεις και τις εποπτικές αρχές, να προετοιμάσουν τα κατάλληλα μέτρα για να επιλυθούν τα δομικά προβλήματα».

Το δ.σ. συναντήθηκε χθες για να συζητήσει μια πιθανή διάσπαση της εταιρείας, καθώς η κρίση χρέους μείωσε την ικανότητά της να εξασφαλίζει χρηματοδότηση, ανέφεραν στο Bloomberg τρεις πηγές που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση.

Εξάλλου, και ο Didier Reynders, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου, παρακολουθούν την κατάσταση και θα παρέμβουν εάν χρειαστεί.

Η Dexia μπορεί ακόμη να ιδρύσει μια bad bank για τα προβληματικά της assets, να μεταφέρει το book των γαλλικών δημοτικών της δανείων σε μια κοινοπραξία χρηματοδοτούμενη από τις κρατικές La Banque Postale και Caisse des Depots et Consignations, και να αναζητήσει αγοραστές για την βελγική τράπεζα, την Denizbank στην Τουρκία και τη μονάδα διαχείρισης ενεργητικού, αναφέρουν οι πηγές.

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι συζητήσεις είναι σύνθετες καθώς η Dexia έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, ενώ και οι δύο κυβερνήσεις είναι μέτοχοι.

«Η Dexia είναι μια εξαιρετικά σύνθετη περίπτωση. Το γεγονός ότι εμπλέκονται δύο χώρες, που βρίσκονται και οι δύο υπό πίεση από τους οίκους αξιολόγησης, το καθιστά ακόμη πιο δύσκολο. Δεν είμαστε στο 2008 πλέον, όπου απλώς μπορούσες να διοχετεύσεις δισεκατομμύρια σε ρευστό», σχολιάζει αναλυτής της Kepler Capital Markets.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Dexia αφού ενέγραψε απομειώσεις 377 εκατ. ευρώ για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν πριν από το τέλος του 2020, η Dexia είναι ακόμη αντιμέτωπη με πιθανές απομειώσεις 3,02 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή της σε ελληνικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ισπανικά και ιρλανδικά ομόλογα.
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή της τράπεζας στο κρατικό χρέος των πέντε αυτών χωρών, ανέρχεται σε 21 δισ. ευρώ.

Η Dexia είναι μία από τις ξένες τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα, και έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονων φημολογιών το τελευταίο διάστημα ότι είτε θα διαχωριστεί είτε θα χρειαστεί άλλη μία διάσωση, πιθανώς από τους φορολογούμενους.

Αναλυτής της Natixis σχολιάζει ότι χρειάζεται μια ένεση ρευστότητας ώστε να κατορθώσει να αντέξει τις ζημιές από τα τοξικά assets. Εκτιμά δε ότι η Dexia χρειάζεται 5 δισ. ευρώ σε επιπλέον κεφάλαιο ώστε το Tier 1 της να φθάσει στο 9%.

Χθες εξάλλου η Moody’s προειδοποίησε την Dexia ότι έχει υποστεί περαιτέρω σύσφιξη της πρόσβασης στις αγορές για χρηματοδότηση, και ότι είναι πιθανό να υποβαθμίσει τη σύσταση της A3.

SHARE