Θ. Φέσσας (ΣΕΒ): Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς επενδύσεις

fessas sevΤον κώδωνα του κινδύνου για την πραγματική οικονομία και την αποεπένδυση έκρουσε ο ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας. 

Ο κ. Φέσσας παρουσίασε το όραμα του ΣΕΒ για μια Ελλάδα φιλική στις επενδύσεις και το σχέδιο του για την επενδυτική αναγέννηση της χώρας, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση – διαβούλευση του ΣΕΒ με θέμα: “Ελλάδα Φιλική στις Επενδύσεις: Κρίσιμες Παρεμβάσεις στο Επιχειρηματικό Περιβάλλον”, που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, της Κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φέσσας, τα επτά τελευταία χρόνια της μεγάλης ύφεσης ο παραγωγικός ιστός της χώρας κυριολεκτικά αποδιαρθρώθηκε.

Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 62%, με την μεταποίηση και την βιομηχανική δραστηριότητα να πληρώνουν το κόστος της ύφεσης. “Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς επενδύσεις, μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς εξαγωγές και παραγωγή” επισήμανε και μιλώντας για το ζωτικό ρόλο των επενδύσεων τόνισε ότι απαιτούνται εμπιστοσύνη, σταθερότητα, θεσμοί που λειτουργούν, ανθρώπινο δυναμικό, δικαιοσύνη, και, προ πάντων, στενή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων.

Μόνο με ένα κύμα παραγωγικών επενδύσεων θα σταματήσουμε να επιβαρύνουμε την πραγματική οικονομία και την εργασία με φόρους επί φόρων και λειψές μεταρρυθμίσεις, που δεν ωφελούν τελικά κανέναν.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Φέσσας μιλώντας για μια σύγχρονη επενδυτική πολιτική τόνισε:

“Δεν χρειαζόμαστε μια νέα γενιά επιδοτήσεων που θα γεννήσει ξανά νέες σχέσεις εξάρτησης. Θέλουμε μια νέα αρχή -τόνισε χαρακτηριστικά- με ξεκάθαρους οριζόντιους κανόνες, ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, μετρήσιμα αποτελέσματα και ποιοτικές επενδύσεις.”
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ έθεσε δύο βασικούς στόχους.

Συγκεκριμένα πρότεινε τη φορολογική ενθάρρυνση πρωτίστως των οικονομικά αποδοτικών επενδύσεων, όπως είναι οι επενδύσεις στην καινοτομία, σε εξωστρεφείς μεταποιητικές δραστηριότητες και υπηρεσίες, σε μεγάλα logistics και supply centers που θα κάνουν την Ελλάδα de facto διαμετακομιστικό κόμβο, στον τουρισμό, στις νέες τεχνολογίες, στην υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόταση του ΣΕΒ είναι η επιβράβευση των νέων επενδύσεων κάθε μεγέθους που αποφέρουν κέρδη, με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές.

Ο δεύτερος στόχος του ΣΕΒ όπως σημείωσε ο κ. Φέσσας είναι να δώσουμε πραγματική ώθηση στις μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στη χωροθέτηση-αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και την καλή νομοθέτηση.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Φέσσας εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι αν οι ρυθμοί υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων επιταχυνθούν, η ελληνική οικονομία έχει δυνατότητες να γυρίσει σελίδα και να μπει σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης από το Β’ 6μηνο του 2016.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι τώρα χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε ένα σταθερό επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον.

“Γι’ αυτό, η ταχεία υλοποίηση των συμφωνηθέντων, μαζί με μια νέα επενδυτική πολιτική κινήτρων, είναι η συνταγή της αλλαγής πορείας που έχουμε ανάγκη όλοι.

Μια πορεία που δεν αναζητά απαντήσεις μόνο στα Μνημόνια, αλλά στο πως εμείς οραματιζόμαστε και θέλουμε την οικονομία και την κοινωνία μας σε λίγα χρόνια από τώρα.”.

ΣΕΒ: Ύψιστης σημασίας η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι μια συναλλαγή υψίστης σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τονίζει ο ΣΕΒ στην εβδομαδιαία οικονομική του ανάλυση.

Και όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και να αρχίσουν οι καταθέτες να εμπιστεύονται και πάλι τις τράπεζες, αλλά στην οικονομία γενικότερα, με την ικανοποιητική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι τράπεζες καλούνται να βρουν κεφάλαια €14,4 δισ., εκ των οποίων €10 δισ. απαιτούνται με βάση ένα λίαν δυσμενές και μάλλον απίθανο σενάριο οικονομικών εξελίξεων (-6,8% μείωση του ΑΕΠ και -22,5% μείωση των τιμών στην αγορά ακινήτων μεταξύ 2015-2017), ώστε να θωρακιστεί το τραπεζικό σύστημα έναντι παντός ενδεχομένου. Οι περισσότερες τράπεζες θα προσπαθήσουν να καλύψουν τα €4,4 δισ. του βασικού σεναρίου συν τμήμα των €10 δισ. από ιδιώτες επενδυτές, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από το ΤΧΣ (1/4 σε μετοχές και 3/4 σε υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες – Contigent Convertibles ή COCOs).

Το σύνολο των €14,4 δισ. θεωρούνται βασικά κεφάλαια υψηλής διαβάθμισης (CET1) καθώς τα COCOs θα έχουν χαρακτηριστικά οιονεί μετοχών. Καθώς τα κεφάλαια στις τράπεζες επενδύονται στις καλές προοπτικές της οικονομίας μεσοπρόθεσμα, είναι απολύτως απαραίτητη η δέσμευση της ελληνικής πολιτείας για απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος προσαρμογής, άνευ της οποίας δεν νοείται οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών, επιβάλεται άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, ώστε να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να μην τεθεί σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης.

• Η έκθεση «Doing Business» του 2016 της Παγκόσμιας Τράπεζας καταγράφει την μεταρρυθμιστική αδράνεια του τελευταίου έτους, καθώς η θέση της Ελλάδας παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη αν εξαιρεθεί το γεγονός ότι κάποιες χώρες με μεταρρυθμιστική δυναμική την προσπέρασαν στη συνολική κατάταξη. Η έκθεση αυτή αναδεικνύει περιοχές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με ιδιαίτερες αδυναμίες οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη διαχείριση των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε ανάγκη αναδιάρθρωσης ή και εκκαθάρισης. Συνεπώς η ανάγνωση της έκθεσης είναι ιδιαίτερα επίκαιρη μετά την πρόσφατη αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών.

Ο ΣΕΒ, μέσω του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, συμβάλλει συστηματικά τα τελευταία χρόνια στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του θεσμικού περιβάλλοντος της χώρας με επίπτωση στην επιχειρηματικότητα, σημειώνει η έκθεση.

SHARE