>Σήμερα τα μεγέθη της Εθνικής

>
Καθαρά κέρδη που θα κινηθούν στα 114 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας σταθερότητα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010, αναμένεται να εμφανίσει σήμερα η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με το consensus των αναλυτών.

Μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου από Alpha Bank και Eurobank και εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς αύριο, τα αποτελέσματα της Εθνικής θα «επισφραγίσουν» την κυρίαρχη τάση του πρώτου τριμήνου του 2011 που δεν είναι άλλη από τη συνεχιζόμενη αύξηση των προβλέψεων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να εμφανίσει στο α’ τρίμηνο ετήσια αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες της τάξεως του 25%, στα 391 εκατ. ευρώ. Στο δ’ τρίμηνο του 2010 οι προβλέψεις που σχημάτισε η τράπεζα ανήλθαν σε 374 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά για τη χρήση του 2010 ανήλθαν σε 1.365 εκατ. ευρώ (+ 33% από το 2009). Σημειώνεται ότι οι συσσωρευμένες προβλέψεις του ομίλου ανέρχονται ήδη σε 3,6 δις. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 4,7% των χορηγήσεων του ομίλου.

Οι αναλυτές αναμένουν επίσης πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες της τράπεζας, τα οποία εκτιμούν ότι θα είναι μειωμένα κατά 3% σε ετήσια βάση, στο 1,01 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μειωμένα σε ετήσια βάση θα είναι επίσης τα αποτελέσματα της Finansbank, καθώς έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πίεση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι σε ετήσια βάση η Finansbank παρουσίασε καθαρά κέρδη 462 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1% από το 2009.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα καταφέρνει να διατηρεί την οργανική κερδοφορία της, καθώς στο δ’ τρίμηνο του 2010 παρουσίασε καθαρά κέρδη 147 εκατ. ευρώ από 113 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η διατήρηση της κερδοφορίας από τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και η γεωγραφική διασπορά των πηγών εσόδων του ομίλου, καταδεικνύουν την επιτυχία του επιχειρηματικού μοντέλου σε περιόδους κρίσης.

Της Νένας Μαλλιάρα
Πηγή:www.capital.gr

SHARE