Π. Μπουσμπουρέλης: Οι όροι των ξένων για ευρώ ή δραχμή

Οι εκθέσεις των διεθνών οίκων και επενδυτικών τραπεζών για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη συνδέουν πλέον καθαρά την εξέλιξη αυτή με το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ οι πηγές που είχαν επαφές με την κεντρική τράπεζα στην Φρανκφούρτη αναμεταδίδουν μια συγκεκριμένη γραμμή, να μην μας χαρίσουν δηλαδή κάστανα, εφόσον ζητήσουμε ριζικές ανατροπές στα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα. Ολα δείχνουν ότι το κλίμα θα φορτισθεί προεκλογικά στην κατεύθυνση ευρώ ή δραχμή και από το εξωτερικό.

Οι πιθανότητες που δίνει αυτή την στιγμή η Nomura για έξοδο της χώρας από το ευρώ είναι οριακά πάνω από 50%, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της με ημερομηνία 28 Μαΐου. Συνδέει όμως αυτό με μια ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, για τον οποίο σημειώνει ότι οι πολιτικές του προτεραιότητες είναι αντίθετες με τα όσα έχει δεσμευθεί η χώρα, καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τις αλλάξει αυτές μετεκλογικά. Η ίδια έκθεση προβλέπει ότι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας ελαχιστοποιούνται σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές και συγκροτήσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και πιθανώς την Δημιουργία Ξανά.

Πηγές του Λονδίνου που έχουν έλθει σε επαφές με την ΕΚΤ μεταδίδουν την εικόνα, ότι στην κεντρική τράπεζα αλλά και την Budensbank είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν το χαλί στην ελληνική κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις εκλογές και θα επιχειρήσει να  διαπραγματευθεί μια επιθετική ανατροπή του μνημονίου. Και όπως αναφέρουν οι πηγές αυτές, η ΕΚΤ θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.

Αντίθετα θα υπάρξει περιθώριο ανοχής, σε περίπτωση που η κυβέρνηση που θα εκλεγεί, θα ζητήσει μεν επαναδιαπραγμάτευση αλλά θα παραμείνει εντός του συμφωνηθέντος γενικού πλαισίου. Θα δοθεί επιμήκυνση χρονική για την επίτευξη των στόχων, τα μέτρα λιτότητας βραχυπρόθεσμα θα περιορισθούν και θα υπάρξει και ένα αναπτυξιακό πακέτο.

Πέραν όμως του πολιτικού πλαισίου, όπου αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο πίεσης και το ΔΝΤ σύμφωνα με  τη Nomura -προφανώς οι δηλώσεις της Λαγκάρντ δεν είναι τυχαίες- το ουσιαστικό ζήτημα που θα προκύψει μετεκλογικά είναι μια επιτυχής ανασυγκρότηση του προγράμματος, με στόχο την αποτελεσματικότητα αλλά και την δυνατότητα της κοινωνίας να το ακολουθήσει.

Κυρίως όμως μια συνειδητοποίηση  για το πού πάμε και πώς. Αυτό πρέπει να εξηγηθεί κατά την προεκλογική περίοδο σε μια κοινωνία που είναι ήδη βεβαρημένη, αντί τα media να “ανεβάζουν” τα ραβασάκια με τους νέους φόρους.

SHARE