Π. Μπουσμπουρέλης: Οι προσδοκίες αλλάζουν, ευκαιρία για σύγκλιση εγκαίρως

To προβάδισμα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν για τη Νέα Δημοκρατία προβάλλεται στα διεθνή χρηματοοικονομικά δίκτυα από χθες σαν μια εικόνα που δείχνει ότι στις εκλογές θα επικρατήσουν οι φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις. Η σημασία αυτού έχει να κάνει με μια θετική προσδοκία που δημιουργείται απέναντι στο όργιο αναλύσεων που κυριάρχησε για την χώρα περί εξόδου της από το ευρώ την εβδομάδα που πέρασε.

Παράλληλα κορυφαίος Βέλγος παράγοντας τόνισε με την σειρά του ότι η Ευρώπη δεν έχει προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ και η Nomura τονίζει ότι το κόστος εξόδου της χώρας θα είναι πολλαπλάσιο για την ίδια την Ευρώπη σε σχέση με διατήρηση μας εντός της Ευρωζώνης.

Όλα δείχνουν ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις έστω την τελευταία στιγμή να ανασυνταχθούμε και να αποφύγουμε αυτό που είναι μια άγνωστη εξέλιξη. Δηλαδή την έξοδο. Είναι μια ευκαιρία 3 εβδομάδες πριν τις εκλογές να ανοίξει και ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων με στόχο την σύγκλιση για τα σημεία επαναδιαπραγμάτευσης. Αντί για κόντρες που δεν έχουν καμία ουσία καλύτερα οι επικεφαλής των κομμάτων ας ξεκινήσουν από τώρα ρεαλιστικές κουβέντες ώστε η χώρα να μην φτάσει στο πάρα πέντε στα τέλη Ιουνίου.

Η οικονομία βυθίζεται, η ρευστότητα αργεί να μπει στην αγορά περαιτέρω, το δημοσιονομικό επιδεινώνεται εκ νέου, αποκρατικοποιήσεις δεν μπορούν να γίνουν με sell off στο χρηματιστήριο. Ας δείξουν λοιπόν οι πολιτικοί αρχηγοί έστω και τώρα υπευθυνότητα. Μόνον το ΚΚΕ μιλά για έξοδο από το ευρώ.

Εξάλλου πολλά, πάρα πολλά είναι κενά γράμματα. Τι να κάνει κανείς τα θεσμικά πλαίσια όταν οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες και η ανεργία συνεχίζει να ανεβαίνει; Όπως είμαστε τώρα χρήμα δεν μπορούμε να τυπώσουμε, το καταλαβαίνει όμως κανείς αυτό;

Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι όσο κι αν ετοιμάζονται για ένα μοιραίο ενδεχόμενο δεν το θέλουν και δεν τους συμφέρει. Θέλουν όμως κάποιες δόσεις αξιοπιστίας και συνέπειας. Θα το καταφέρουν οι πολιτικές δυνάμεις έγκαιρα πριν το παιχνίδι με το καρότο και το μαστίγιο κορυφωθεί;

Πηγή:www.capital.gr

SHARE