>Πόθεν έσχες για 30 δις – Έλεγχος για τις καταθέσεις εξωτερικού

>
Από κόσκινο θα περάσουν τα εμβάσματα και τα ποσά που μετέφεραν Έλληνες φορολογούμενοι από τις ελληνικές τράπεζες στις τράπεζες της Ελβετίας, της Κύπρου, της Αγγλίας και άλλων χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής. Στόχος είναι ο εντοπισμός όσων δηλώνουν, για παράδειγμα, ετήσια εισοδήματα 10.000 ευρώ και βάσει των εμβασμάτων, εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε 100.000 ευρώ.

Φορο-μπλόκο σε χιλιάδες Έλληνες που τους τελευταίους μήνες σήκωσαν μεγάλα ποσά καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και τα μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού στήνει το υπ. Οικονομικών. Στόχος να εντοπιστούν όσοι διακινούν «μαύρο χρήμα», φοροδιαφεύγουν και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μέσω του «πόθεν έσχες» την προέλευση των χρημάτων αυτών.

Την επιχείρηση εντοπισμού έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων στο στόχαστρο της οποίας βρίσκονται τώρα τα εμβάσματα και τα ποσά που μετέφεραν Έλληνες φορολογούμενοι από τις ελληνικές τράπεζες στις τράπεζες της Ελβετίας, της Κύπρου, της Αγγλίας και άλλων χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής.

Με τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί:

1. Να εντοπίσει όσους δεν μπορούν μέσω του «πόθεν έσχες» να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων.
2. Να φορολογήσει το «μαύρο χρήμα» και να βάλει «φρένο» στη διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2010 «βγήκαν» από τις ελληνικές τράπεζες 29,1 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων έχει καταλήξει σε τράπεζες του εξωτερικού.

SHARE