Πωλείται η Ομογενειακή τράπεζα «Marathon»

Πωλείται η ομογενειακή Τράπεζα Marathon, η οποία ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με την εφημερίδα «The American Banker».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Τράπεζα Πειραιώς, είναι μία μεγάλη ελληνική τράπεζα η οποία έχει εμπλακεί στο συνεχιζόμενο χρέος της χώρας, πουλά την Marathon Bank της Νέας Υόρκης, η οποία αποτελείται από 13 υποκαταστήματα στο Κουίνς. Η πώληση αναμένεται να αποφέρει 90 με 140 εκατομμύρια δολάρια.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανέθεσε στην εταιρεία KBW – Keefe, Bruyette & Woods να ερευνήσει για την πώληση της Marathon της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε 900 εκατομμύρια δολάρια και την οποία η Τράπεζα Πειραιώς ορίζει από το 1999.

Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον εκτελεστικό διευθυντή της Marathon, Πολ Σταθουλόπουλο, είπε ότι βρισκόταν σε τηλεδιάσκεψη και ότι θα επικοινωνούσε μαζί μας, πλην όμως δεν είχε κάνει κάτι τέτοιο μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η παρούσα έκδοση.

Ο πρόεδρος της Marathon, Μανόλης Πολυχρονάκης, δεν απάντησε στο τηλεφωνικό μήνυμα του «Ε.Κ.».

Η εταιρεία KBW άρχισε να αναζητά προσφορές τις τελευταίες εβδομάδες για την Marathon, η οποία είναι μία υγιής -αν όχι υπερβολικά κερδοφόρα- τράπεζα. Η Marathon απευθύνεται στον πολύ μεγάλο αριθμό των Ελλήνων που ζουν στην Αστόρια της Νέας Υόρκης όπου είναι και η έδρα της. Ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν τραπεζικά καταστήματα στην περιοχή της Νέας Υόρκης, οι οποίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για την Marathon ήταν και οι εξής: People’s United Financial στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ γνωστή ως PBCT, η New York Bancorp στην περιοχή Westbury της Νέας Υόρκης και η Investors Bancorp στην πόλη Short Hills, της Νέας Ιερσέης.

Αλλες τράπεζες, οι οποίες προσβλέπουν να επεκταθούν στην περιοχή της Νέας Υόρκης, είναι η Provident New York Bancorp στο Montebello της Νέας Υόρκης, η Toronto-Dominion Bank του Τορόντο και η Valley National Bancorp στην πόλη Wayne της Νέας Ιερσέης.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας KBW έγραψε σε ηλεκτρονικό μήνυμα πως η επενδυτική τράπεζα «δεν σχολιάζει διαδόσεις (rumors)».

Η Τράπεζα Πειραιώς της Ελλάδος, η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα σε περιουσιακά στοιχεία, έχασε περί τα 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο λόγω των αυξημένων κακών δανείων και μιας μεγάλης ζημιάς, η οποία συνδέθηκε με τη συμμετοχή της στο σχέδιο αναδιοργάνωσης του χρέους της Ελλάδος.

Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την Τράπεζα Πειραιώς των Ηνωμένων Πολιτειών διότι η αγορά της Νέας Υόρκης είναι από τις πλέον ελκυστικές τραπεζικές αγορές. Η Marathon, η οποία ειδικεύεται σε εμπορικά δάνεια, ανακοίνωσε κέρδη 0,75% στα περιουσιακά της στοιχεία το 2011. Η αναλογία των μη ενεργών στοιχείων της έναντι του όλου των περιουσιακών της στοιχείων ήταν 0,83% στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα πληροφοριακά στοιχεία της Federal Deposit Insurance Corp.

Το μικρό της μέγεθος και η περιορισμένη επικέντρωσή της σε Ελληνες μετανάστες θα μπορούσε να αδυνατίσει την αξία της. Οι τραπεζίτες αναμένουν να πουληθεί η Marathon μεταξύ της αξίας του υπαρκτού προϊόντος της και του πολλαπλασιασμού του 1,5 φορές της αξίας της στα βιβλία. Η υπαρκτή αξία της στο τέλος του χρόνου ήταν περίπου 93 εκατομμύρια δολάρια.

ekirikas.com

SHARE