“Πυρετός” εξόδου στην Ισπανία

 

Δραματικούς τόνους χρησιμοποιήσε στις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο Όλι Ρεν, τη στιγμή που το κόστος δανεισμού της Ισπανίας “φλέρταρε” με το μη βιώσιμο επίπεδο του 7%.

“Χρειαζόμαστε μια νοοτροπία γνήσιας σταθερότητας στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και μία αναβαθμισμένη ικανότητα από κοινού για τον περιορισμό της διάχυσης της κρίσης και τη μείωση του κόστους δανεισμού για τα κράτη-μέλη”, είπε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., προσθέτοντας: “Αυτό είναι για την περίπτωση που θέλουμε να αποφύγουμε τη διάλυση της Ευρωζώνης”.

Η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει άμεση ενημέρωση για την ανακεφαλαιοποίηση της ισπανικής Bancia ύψους 19 δισ. ευρώ, ενώ ο πρωθυπουργός Ραχόι έχει στείλει εσπευσμένα τον αντιπροέδρο της κυβέρνησης στις ΗΠΑ για συζητήσεις με το ΔΝΤ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στο Βερολίνο για κρίσιμες διαβουλεύσεις.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποιεί ότι ο συστημικός κίνδυνος για μετάδοση της κρίσης είναι υπαρκτός και ζήτησε κεντρική εποπτική αρχή για τις ευρωπαικές τράπεζες.

SHARE