ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Στο Αιγαίο τρία πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ άμεσα – “Ναι” του Π.Καμμένου

ΑΥΡΙΟ «ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ! Καμμένος: «Δέχομαι την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο»UPD: Ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ αποτελούμενη από τρία πολεμικά πλοία κατευθύνεται άμεσα στο Αιγαίο για να συνδράμει στον τερματισμό της δράσης των δικτύων διακινητών προσφύγων μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, ανακοίνωσε ο γγ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των Βρυξελλών.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του αμυντικού στρατιωτικού οργανισμού που αναλαμβάνει ανάλογη αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2, στην παρούσα φάση υπό γερμανική διοίκηση, θα πραγματοποιήσει αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης με την οποία έχει έλθει αντιμέτωπη η Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αποστολή δεν «είναι για να σταματήσουμε ή να απωθήσουμε προσφυγικά σκάφη» υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ ανακοινώνοντας την έναρξη της ΝΑΤΟϊκής αποστολής κατόπιν αιτήματος Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας.

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει και να συμμετάσχει σε μία ναυτική επιχείρηση παρακολούθησης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και πρόσθεσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.

 

ΧΘΕΣ…

Η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί την ανάμιξη του NATO για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο Πέλαγος, με προϋπόθεση όμως ότι ούτε η Ελλάδα ούτε Τουρκία θα ηγούνται της επιχείρησης», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος στις Βρυξέλλες.
Τόνισε πως αν χρησιμοποιηθούν NATOϊκά πλοία τα τουρκικά σκάφη θα πρέπει να μένουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά θα πρέπει να παραμένουν σε ελληνικά νερά.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι όλοι οι διασωθέντες από τη NATOϊκή επιχείρηση θα πρέπει να επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Το προσφυγικό παίρνει νέες διαστάσεις. Οι πρέσβεις των 28 χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες συμφώνησαν την Τετάρτη σε νέα σειρά μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, για να βελτιώσει την διαχείριση των προσφυγικών ροών, κινώντας έτσι τη διαδικασία για πιθανή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν έως δύο χρόνια.
Η τρίμηνη προθεσμία που δόθηκε στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή, όταν οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ αναμένεται να επικυρώσουν την απόφαση των απεσταλμένων. Αλλά και η “εμπλοκή” του ΝΑΤΟ στο θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά.

 

Θετικός στην εμπλοκή ΝΑΤΟ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

“Οτιδήποτε φέρνει πλησιέστερα διεθνείς οργανισμούς, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ πρέπει να εξετάζεται θετικά”, τονίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σχολιάζοντας την απόφαση για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προστασία των συνόρων.

Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ιθαγένειας τονίζει πως αυτή η απόφαση δεν θα πρέπει να εστιαστεί μόνο στο Αιγαίο, αλλά “πρέπει να το δούμε σαν μία νέα πρόταση, διότι όλος ο κόσμος έχει πλέον αντιληφθεί ότι από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα”. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, το προσφυγικό έπαψε να είναι περιφερειακό ζήτημα της Νότιας Ευρώπης, και έγινε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Όπως λέει μάλιστα, “χρειάζεται να δούμε και αυτή την προοπτική συνεργασιών σε ένα ευρύτερο, ακόμα πιο διευρυμένο διεθνές περιβάλλον”.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και στα πλαίσια αυτά ούτως ή άλλως συνεργάζονται. Από εκεί και πέρα όμως, ο κ. Αβραμόπουλος διευκρινίζει πως θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΝΑΤΟ, ενδεχομένως σε συνεργασία με τη Frontex “που είναι μια καθαρά ευρωπαϊκή υπηρεσία”. “Αυτά θα τα συζητήσουμε από τη στιγμή που θα υποβληθεί μια τέτοια πρόταση. Δεν πρέπει να την απορρίψουμε. Πρέπει να τη συζητήσουμε”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

 

ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΗΝ ΕΜΠΟΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική πλευρά δηλώνει σύμφωνη με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με προϋπόθεση το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας. “Αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη σύνοδο  ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας,  δήλωσε μετά την συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα καλωσορίζει οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία με σκοπό τη μείωση της ροής των προσφύγων και των μεταναστών που αναχωρούν από την τουρκική ακτή για να φθάσουν τα ελληνικά νησιά και στη συνέχεια στην Ευρώπη.

Ωστόσο ζητά  η επιχείρηση που γίνεται τώρα στο ανατολικό Αιγαίο κάτω από γερμανική διοίκηση να επεκταθεί και να αποκλείσει την Ελλάδα και την Τουρκία από την διοίκηση της επιχείρησης αυτής. Συγχρόνως, οι ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και αντίστοιχα οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι όλες οι άλλες ναυτικές δυνάμεις των Συμμάχων θα μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα στα χωρικά ύδατα των δύο χωρών.

Ακόμη , ο κ. Καμμένος είπε ότι δέχεται η επιχείρηση του ΝΑΤΟ να γίνει σε συνεργασία με τη FRONTEX στα τουρκικά χωρικά ύδατα και να παρέχει βοήθεια στις τουρκικές αρχές, ενώ τονίζει ότι όσοι διασώζονται στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα πρέπει να αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό θέμα για την Ελλάδα και παρότι η Μέρκελ συζήτησε το θέμα εκτενώς με την τουρκική ηγεσία  δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει το ίδιο με την Ελλάδα, ενώ το Βερολίνο δεν συμμερίζεται τις ελληνικές ανησυχίες για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι  ο εκπρόσωπος  Άνγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ  σε ερώτηση αν τώρα υπάρχει λόγος προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση μεταξύ των ηγετών Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας, επανέλαβε ότι από την πλευρά της καγκελαρίου υπάρχει η βασική πρόθεση για μια τέτοια συνάντηση, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία. «Τώρα πρέπει πρώτα να γίνει συζήτηση για αυτή την συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος της Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι  η πρόταση για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν«αποτέλεσμα των συνομιλιών της καγκελαρίου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου .

Αυτό γίνεται «στο πλαίσιο του από κοινού καθορισμένου στόχου της καταπολέμησης της εγκληματικότητας των διακινητών», διευκρίνισε ο κ. Ζάιμπερτ και συνέχισε: «Πρόκειται πρώτα για τη βασική πεποίθηση, την οποία μοιράζονται η Γερμανία και η Τουρκία, ότι η τωρινή κατάσταση σε ύδατα του ΝΑΤΟ δεν είναι ανεκτή. Καθημερινά χάνονται ζωές λόγω της δραστηριότητας των διακινητών και τίθεται το ερώτημα, εάν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσει το ΝΑΤΟ με τις ειδικές του δυνατότητες παρακολούθησης στη στήριξη της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής. Περί αυτού πρόκειται και αυτό θα συζητηθεί τώρα με ησυχία με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ και μετά θα δούμε τη συνέχεια. Δεν θέλω να προκαταλάβω τις διαβουλεύσεις».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, εξέφρασε την αδυναμία του να συμμεριστεί την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για τη μορφή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για την μορφή ενδεχόμενης συμμετοχής του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε τα εξής: «Είμαστε πολύ μακριά από το να κάνουμε συγκεκριμένες σκέψεις, αλλά υπάρχει αυτή η πρόταση η οποία δημιουργήθηκε κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Άγκυρα, η οποία 48 ώρες αργότερα συζητείται από τους υπουργούς Άμυνας στις Βρυξέλλες. Δεν υπάρχει τώρα κανένας λόγος να ανησυχεί κανείς, αλλά το θέμα τώρα είναι να συζητηθεί η πρόταση στις Βρυξέλλες. Εκεί βρίσκονται στο τραπέζι οι εκπρόσωποι της Τουρκίας και της Ελλάδας ως δοκιμασμένοι εταίροι»

 

Δηλώσεις Π.Λαφαζάνη

“Είναι αδιανόητο ότι Γερμανία και Τουρκία, με αφορμή την προσφυγική τραγωδία, κάνουν προτάσεις και μάλιστα ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης, για την στρατιωτική δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στον Αιγαιακό χώρο” τονίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι “το γεγονός αυτό μαρτυρά μια συμπεριφορά αγνόησης και απαξίωσης της χώρας μας και δείχνει την ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση Τσίπρα με την εθελόδουλη μνημονιακή στάση της”.
Κατά τον κ. Λαφαζάνη, “οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ, στο όνομα των προσφύγων και σε οποιοδήποτε χώρο του Αιγαίου, όχι μόνο δεν θα είναι χρήσιμη, αλλά θα είναι και από κάθε άποψη απαράδεκτη, ενώ μπορεί να αποβεί και άκρως επικίνδυνη, ειδικά για τα ελληνικά συμφέροντα”.

 

ΧΘΕΣ…

 

Εξελίξεις στο προσφυγικό, που ξεπερνούν κατά πολύ τις  μέχρι σήμερα  ελληνικές θέσεις, άρχισαν να δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή…

Στρατό και αστυνομία στέλενει η Αυστρία στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να απαντήσει σε Μέρκελ, Ερντογάν και Νταβούτογλου για το πως θα “βοηθήσει” στο Αιγαίο και τα Σκόπια ετοιμάζουν δεύτερο φράχτη στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης.

 

ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Αυστρία θα στείλει στρατιώτες και αστυνομικούς στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για να βοηθήσουν στην ανακοπή της προσφυγικής ροής ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ της χώρας Σεμπάστιαν Κουρτς μετά από την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον ομόλογο του της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε ότι ο περιορισμός που έθεσε η αυστριακή κυβέρνηση για τον αριθμό των προσφύγων τους οποίους θα δεχθεί το 2016 στη χώρα, που δεν θα είναι μεγαλύτερος από 37.500 πρόσφυγες, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στα δυτικά Βαλκάνια και απαιτείται η αρωγή όλων των χωρών για να ανακοπεί η εισροή προσφύγων.

Ο αυστριακός ΥΠΕΞ υπογράμμισε, ότι ο στόχος είναι να ανακοπεί η ροή των προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και για αυτό το λόγο τόνισε χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση και συντονισμένες προσπάθειες με τα Σκόπια και το Βελιγράδι.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι εάν η Αυστρία ή κάποια χώρα στην αποκαλούμενη βαλκανική οδό κλείσει τα σύνορα για τους πρόσφυγες το ίδιο θα πράξει και η Σερβία.

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι ″οι πρόσφυγες δεν μπορούν να μείνουν στη Σερβία″ και εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει συνεχής ενημέρωση μεταξύ των χωρών που διασχίζουν οι πρόσφυγες για να μην δημιουργούνται τετελεσμένα και απρόβλεπτες καταστάσεις.

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας εξέφρασε την ανάγκη να διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και να μην μετατεθεί ένα δύσκολο πρόβλημα στις χώρες των Βαλκανίων.

ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ; 

Μέρκελ, Ερντογάν και Νταβούτογλου αποφάσισαν να καταθέσουν αίτημα στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την εμπλοκή του στο προσφυγικό, ώστε να αναχαιτιστεί η ροή των προσφύγων.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν η εμπλοκή θα σημαίνει την περιφρούρηση των τουρκικών παραλίων, εάν θα «αγγίζει» τα ελληνικά παράλια και εάν θα ενισχυθούν οι τουρκικές δυνάμεις στα συριακά σύνορα. Μένει επίσης να ξεκαθαρίσει ο ρόλος της Frontex, που ήταν και η ευρωπαϊκή λύση που είχε προταθεί αρχικά από την Κομισιόν ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Για το θέμα μάλιστα, όπως αποκάλυψε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ήδη υπήρξε επικοινωνία Μέρκελ-Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε η Άγγελα Μέρκελ στην Τουρκία.Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.  Η Όλγα Γεροβασίλη είπε, επίσης, ότι θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν έχει τεθεί.

Από την πλευρά του, ο Μαργαρίτης Σχοινάς στις Βρυξέλλες είπε ότι η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη τις δηλώσεις που έγιναν αλλά είναι θέμα του ΝΑΤΟ να πάρει τις αποφάσεις. Ως Κομισιόν αρκέστηκε να πει ότι χαιρετίζονται όλες οι προσπάθειες να ελεγχθεί το πρόβλημα και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει τα δέκα χιλιόμετρα που χωρίζουν την Τουρκία με την Ελλάδα να είναι «παράδεισος διακινητών».

Το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει. Ο Γενικός Γραμματέας του Γενς Στόλτεμπεργκ, δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ θα εξετάσει σοβαρά την γερμανο – τουρκική πρόταση». Διπλωματικές πηγές διευκρίνισαν ότι αυτή μπορεί να αφορά, εποπτεία της περιοχής με ιπτάμενα ραντάρ και παροχή πλωτών μέσων για ενέργειες στην περιοχή.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΦΡΑΧΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Η δεύτερη σειρά φράχτη που τοποθετεί ο στρατός της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα θα εμποδίσει ακόμη περισσότερο τις παράνομες διελεύσεις οικονομικών μεταναστών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος επισκέφθηκε το τμήμα της ουδέτερης ζώνης ΠΓΔΜ – Ελλάδας από τη μεριά της Γευγελής και επιθεώρησε τις εργασίες ανέγερσης του νέου φράχτη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, ο στρατός της ΠΓΔΜ άρχισε να τοποθετεί δεύτερη σειρά φράχτη στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης. Ο νέος φράχτης, το μήκος του οποίου θα φθάνει τα 37 χλμ. βρίσκεται σε απόσταση πέντε μέτρων από τον πρώτο.

Ο κ.Ιβάνοφ είπε ότι από την τοποθέτηση του πρώτου φράχτη, τον περασμένο Νοέμβριο, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν 33.000 παράνομες διελεύσεις των συνόρων.

Τις πιέσεις της προς την Ελλάδα εντείνει η Κομισιόν, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθώς η Ε.Ε. κάλεσε τη χώρα μας να βελτιώσει τις διαδικασίες και τις συνθήκες υποδοχής των αιτούμενων ασύλου, ώστε να γίνει δυνατή η επαναπροώθηση των μεταναστών προς τη χώρα, στο πλαίσιο μίας καλύτερης διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης.
Μεταξύ των συστάσεών της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται “σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου”, η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση προόδου που παρουσιάσθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Πολλές ενέργειες σχετικά με το μεταναστευτικό έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, αλλά η πρόοδος επιτυγχάνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο ενημέρωνε την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική βάση αποτυπωμάτων μόλις κατά 8%, ποσοστό που έφτασε το 78% τον Ιανουάριο και πρέπει να γίνει 100%, επισημαίνεται επίσης. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ιταλία ήταν 36% και 87% αντίστοιχα.

Οι μετανάστες που φτάνουν στην ΕΕ θα προστατεύονται εφόσον το δικαιούνται, αλλά δεν εναπόκειται σε αυτούς η απόφαση για το πού θα εγκατασταθούν, δηλαδή σε ποια από τα κράτη – μέλη. Αντίθετα, σημειώνεται στην έκθεση, οι μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασύλου θα επαναπατρίζονται.

Επισημαίνεται ακόμα, η μεγάλη καθυστέρηση στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων, το οποίο πρέπει «επειγόντως» να τρέξει, καθώς μόλις για 497 πρόσφυγες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Τα κράτη – μέλη πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη και υπευθυνότητα», αναφέρει το κείμενο.