ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: Διεθνής κατακραυγή κατά της Ουγγαρίας – Τραυματίες στα σύνορα

ouggaria1Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει ο τραυματισμός προσφύγων από τις αρχές της Ουγγαρίας στα σύνορα με τη Σερβία. 

Η Ουγγαρία συνέλαβε 29 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας «τρομοκράτης» όπως υποστηρίζει, καθώς οι μετανάστες που απαιτούσαν είσοδο στα πρόσφατα σφραγισμένα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Σερβία συγκρούστηκαν με ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες εκτόξευσαν νερό και δακρυγόνα ενώ οι μετανάστες έψαχναν για νέα μονοπάτια να μπουν στην ΕΕ.

Καθώς χιλιάδες μετανάστες διάσπαρτοι στη βαλκανική χερσόνησο προσπαθούν να μπουν στην ΕΕ, με προορισμό τη Γερμανία, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είπε στα ΜΜΕ ότι η χώρα του σκόπευε να χτίσει έναν φράχτη σε μέρος των συνόρων της με την Κροατία και τη Ρουμανία για να σταματήσει την αθρόα εισροή μεταναστών.

Ειδικές αστυνομικές δυνάμεις με οπισθοφυλακή θωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν κατά μήκος των κλειστών συνόρων με τη Σερβία, όπου νεαροί μετανάστες τους πέταγαν πέτρες, απαιτώντας είσοδο στη χώρα. Τουλάχιστον 20 αστυνομικοί και 2 παιδιά τραυματίστηκαν, σύμφωνα με Ούγγρο αξιωματικό ασφάλειας.

«Η αστυνομία συνέλαβε αναγνωρισμένο τρομοκράτη» μεταξύ των 29, είπε ένας σύμβουλος ασφάλειας του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην κρατική τηλεόραση Μ1. Εκπρόσωπος τύπου είπε ότι ο άντρας αυτός ήταν «στη βάση δεδομένων των υπηρεσιών ασφάλειας».

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας κατηγόρησε την Ουγγαρία για «βάναυση» και «μη-ευρωπαϊκή» συμπεριφορά και ζήτησε από την ΕΕ να επέμβει.

Η Κροατία είπε ότι θα στείλει ειδικούς στα σύνορά της με τη Σερβία να ταυτοποιήσουν ναρκοπέδια από τους Βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του ’90.

Ο φράχτης που έχει κατασκευάσει η Ουγγαρία ύψους 3,5 μέτρων σε σχεδόν όλο το μήκος των συνόρων της με τη Σερβία θα επεκταθεί και στα σύνορα με τη Ρουμανία.

SHARE