Προς εφεδρεία 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας θα επαναφέρει η κυβέρνηση για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους στην προσπάθειά της να επιτύχει περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-14, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

«Το σχέδιο της εφεδρείας θα προχωρήσει», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και πρόσθεσε ότι «την προηγούμενη φορά απλά δεν εφαρμόστηκε».

Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την εφεδρεία στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, με στόχο να πείσει τους δανειστές να συνεχίσουν την χρηματοδότηση της χώρας.

«Η Ελλάδα υποσχέθηκε πέρυσι να μειώσει σταδιακά μέσω προγράμματος εφεδρείας περίπου 30.000 δημοσίους υπαλλήλους στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας που έχει υπογράψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ωστόσο, αποχώρησαν μόνο 6.500 υπάλληλοι κυρίως λόγο συνταξιοδότησης», συμπληρώνει το Reuters.

Μικρή πιθανότητα Grexit το 2013

Την ίδια ώρα, μικρή θεωρείται η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη το 2013, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters.

Συγκεκριμένα, 45 από τους 64 αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει το 2013 στην ευρωζώνη αν και υποστηρίζουν ότι Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους για το 2012.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για την ύφεση και το έλλειμμα παραμένουν αρνητικές. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,6% το 2012 και 2% το 2013, αρκετά χειρότερα από την εκτίμηση του Ιουνίου για ύφεση 5,8% και 1,3% αντίστοιχα. Όσον αφορά το έλλειμμα, οι αναλυτές περιμένουν ότι θα μειωθεί στο 8% το 2012 και στο 6,8% το 2013.

Αρνητικές είναι οι προβλέψεις των αναλυτών για την ανάπτυξη στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

SHARE