«Πράσινο φως» για την προσωρινή κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών

Μετά τις εκλογές θα οριστικοποιηθεί η τελική δομή της ανακεφαλαιοποίησης

Στις τράπεζες μεταφέρονται ομόλογα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο πλαίσιο των ενεργειών για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οπως αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), στον οποίο θα μεταφερθούν τα ομόλογα που αντιστοιχούν σε κάθε τράπεζα, προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση. Τα ομόλογα δεν θα μπορούν να πωληθούν ή να μεταβιβαστούν σε τρίτους, ωστόσο θα προσμετρηθούν στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα. Στην ουσία πρόκειται για μια προσωρινή λύση, ώστε να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες έως ότου οριστικοποιηθεί η τελική δομή της ανακεφαλαιοποίησης μετά τις εκλογές. Το βέβαιο είναι ότι το εγχείρημα πηγαίνει πίσω και αντί του τέλους Σεπτεμβρίου, οπότε προβλεπόταν να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, πλέον εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει στο τέλος Δεκεμβρίου. Το επιτόκιο με το οποίο θα δοθούν τα ομόλογα στις τράπεζες θα αποφασιστεί επίσης αργότερα. Υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για προσωρινή λύση και τα ομόλογα θα αντικατασταθούν είτε από μετοχές είτε από μετατρέψιμα ομόλογα, όπως θα προβλέπεται με τους τελικούς όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Για την κάλυψη των ζημιών των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεσμεύτηκε για την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους με κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ. Το ΤΧΣ με τις επιστολές που απέστειλε, την προηγούμενη εβδομάδα, στις διοικήσεις των τραπεζών δεσμεύεται ότι θα συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου που σχεδιάζουν οι τράπεζες με τα εξής ποσά: 6,9 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 4,2 δισ. ευρώ στην Eurobank, 1,9 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και 5 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς. Τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από την πρώτη δόση ύψους 25 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση.

Με τα κεφάλαια αυτά οι παραπάνω τράπεζες εξασφαλίζουν συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 8% που τις καθιστά βιώσιμες και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους από το ευρωσύστημα. Το Υπουργικό συζήτησε επίσης την κατανομή κεφαλαίων και στις μικρότερες τράπεζες.

Με επιπλέον 25 δισ. ευρώ θα ενισχυθεί το ΤΧΣ μέσα στο καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έχει προβλέψει συνολικά κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση, ωστόσο στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν θα είναι χαμηλότερα των 30 δισ. ευρώ.

Ο τρόπος κάλυψης των ζημιών από την BlackRock, η εποπτική αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας, η δυνατότητα αποτίμησης των νέων ομολόγων στην ονομαστική τους αξία, τα κίνητρα που θα καθορίσουν τον βαθμό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση και το πώς θα αντιμετωπιστούν ATEBank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), είναι αυτά που θα καθορίσουν αν ο τελικός λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης θα πλησιάσει τα 50 δισ. ευρώ (που έχουν προβλεφθεί από την τρόικα) ή θα περιοριστεί κάτω από τα 30 δισ. ευρώ, όπως ελπίζουν οι τράπεζες.

Η ανακεφαλαιοποίηση είναι αποτέλεσμα των ζημιών ρεκόρ που παρουσίασε για το 2011 το τραπεζικό σύστημα, αποτέλεσμα της συμμετοχής των τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Μόνον οι τέσσερις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες παρουσίασαν ζημίες ύψους 28,26 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες από το PSI ξεπέρασαν τα 24 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα συμμετείχε στο PSI με κεφάλαια ύψους 14,8 δισ. ευρώ, η Eurobank EFG με 7,7 δισ. ευρώ, η Alpha Bank με 6 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 2,1 δισ. ευρώ δανείων ΔΕΚΟ που συμμετείχαν στο PSI) και η Τράπεζα Πειραιώς με 7,7 δισ. ευρώ.

Κρίσιμο ζήτημα οι επισφάλειες

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας και η ανάσχεση του ρυθμού σχηματισμού μη εξυπηρετούμενων δανείων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και το μέλλον του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Αν η ύφεση δεν αντιμετωπιστεί και η οικονομία δεν σταθεροποιηθεί, ώστε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα», τονίζουν, «τότε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα διογκωθούν περαιτέρω με κίνδυνο να μετατραπούν σε τσουνάμι που θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση την οικονομία».

Σημειώνεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 15,9% που μεταφράζεται σε καθυστερήσεις ύψους 40 δισ. ευρώ, περίπου δηλαδή όσο είναι το πακέτο για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος!

Του Γιαννη Παπαδογιαννη / [email protected] gr

SHARE