Πράετ – ΕΚΤ: Τεχνικά εφικτή η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE και χωρίς το ΔΝΤ

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) είναι εφικτή ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Νωρίτερα Έλληνας αξιωματούχος έκανε ανάλογη δήλωση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ έχει αυτή τη δυνατότητα καθώς συντάσσει τη δική της έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν πολιτικά μπορεί η κεντρική τράπεζα να κάνει αυτή την επιλογή.

Το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης προκειμένου η χώρα να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις, ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

Παραπέμποντας στον διάλογο που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο, τονίζουν ότι εάν δεν βρεθεί λύση και το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε το πρόβλημα θα το έχει η Γερμανία, η οποία επιμένει στην ενεργή συμμετοχή του Ταμείου.

Και επαναλαμβάνουν ότι χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που βρίσκονται υπό ψήφιση στη Βουλή ως προαπαιτούμενα.

Επί του πρακτέου, πάντως, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι εάν δεν υπάρξει γραπτή δήλωση για το χρέος, είναι στο χέρι της ΕΚΤ να προχωρήσει το θέμα της ένταξης της χώρας στο QE. Προσθέτουν ωστόσο ότι, προφανώς, η συνολική συμφωνία θα βοηθήσει στη δρομολόγηση της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση.

SHARE