Που το πάει η Τουρκία; Μετά την επίθεση στον Π.Παυλόπουλο, νέα πρόκληση κατά του υπουργού Άμυνας

Σχετική εικόνα

Δηλώσεις που δείχνουν πως η Τουρκία…κάπου το πάει, έγιναν από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εφημερίδα Miligazete, ο οποίος αποκαλεί τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, «ηγέτη ρατσιστικού κόμματος» και «κακομαθημένο παιδί», λίγες μόνον ώρες  μετά τις άκρως προκλητικές και προσβλητικές του δηλώσεις εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε  ότι δεν διαθέτει επαρκή γνώση του διεθνούς δικαίου!

Στις νέες  δηλώσεις,  εναντίον του Πάνου Καμμένου, ο Τσαβούσογλου αναφέρει ότι «η Ευρώπη έγινε αιχμάλωτη των ρατσιστών. Σε όλη την ήπειρο υπάρχουν ίδιες περιπτώσεις. Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας είναι ηγέτης ρατσιστικού κόμματος»και ο υπουργός Πάνος Καμμένος, κακομαθημένο παιδί».

Ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έκανε λόγο  για «απρόσεκτες δηλώσεις» του Πάνου Καμμένου, συμπληρώνοντας πως η ένταση στις διμερείς σχέσεις αποκλιμακώθηκε μόνο μετά από την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας συστάσεις υπουργό Άμυνας της Ελλάδας για τις «εχθρικές του αναφορές εναντίον της Τουρκίας»!

Η αποστομωτική απάντηση του Παυλόπουλου στον Τούρκο ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, αποστομωτική απάντηση στην Τουρκία και τις νέες προκλήσεις της εναντίον και του ιδίου,  έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ο κ.Παυλόπουλος, όταν ενημερώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί για τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας, απάντησε: «Στο πλαίσιο της ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας που εμείς στηρίζουμε εμπράκτως, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Τουρκία να κατανοήσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Η επίθεση στον Π.Παυλόπουλο
Το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας, την Τετάρτη το βράδι, είχε επιχειρήσει να απαντήσει  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με αφορμή τις δηλώσεις του από τα Δωδεκάνησα για το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στο Αιγαίο.«Είμαστε ικανοποιημένοι για την επιθυμία του Προέδρου Παυλόπουλου να αναπτύξει τις φιλικές σχέσεις με τη χώρα μας. Ωστόσο παρατηρούμε με ενδιαφέρον και είμαστε έκπληκτοι με τις παρατηρήσεις του που δείχνουν μια σοβαρή έλλειψη γνώσεων των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου».

Στην ανακοίνωσή του τουρκικού ΥΠΕΞ  επισημαίνεται επίσης ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης έχει εγκαταστήσει την αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου λαμβάνοντας υπόψην της τις ανησυχίες της Τουρκίας» και ότι «η συνθήκη των Παρισίων πιο ξεκάθαρα καθόρισε το στάτους του Αιγαίου».

«Είναι θεμελιώδες δικαίωμα της Τουρκίας να αντιτίθεται στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο καθώς βασίζεται στη σκοπιά της Τουρκίας όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και είναι ένα καθήκον μας όσον αφορά τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Στο τουρκικό υπουργείο απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με μια λιτή ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται με νόημα ότι «το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις».