“Πολιτικό χάος στη Ρωσία, αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ”

Αντιμέτωπος με την πιθανότητα πολιτικής αστάθειας θα βρεθεί ο Vladimir Putin στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, γεγονός που θα προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση και θα «βυθίσει» τις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών της Μόσχας, που επικαλείται το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Κέντρου, Mikhail Dmitriev σε συνέντευξή του εκτίμησε ότι, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ξεπερνάει το 50%.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης διεθνώς, θα αυξήσει τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας για τον Ρώσο Πρόεδρο.

«Αν η σημερινή τάση συνεχιστεί, τότε θα δούμε κλιμάκωση της πολιτικής δυσαρέσκειας στο πρόσωπο του Putin από την μια και οικονομικής κρίσης από την άλλη», ανέφερε ο Dmitriev. Και πρόσθεσε ότι, αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια ελέγχου από τον Putin και ενδεχομένως σε έναν χαοτικό πολιτικό μετασχηματισμό.

«Η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας, θα απειλούσε τα κεφάλαια που οι Ρώσοι επενδυτές μετέφεραν στην Ευρώπη», επισήμανε ο ίδιος.

Με την σειρά της, η Ksenia Yudaeva επικεφαλής οικονομολόγος της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, OAO Sberbank, δήλωσε χθες ότι, στο χειρότερο σενάριο, που περιλαμβάνει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,1%, ενώ υπάρχει πιθανότητα να φύγουν από την χώρα κεφάλαια ύψους $95 δισ. σε έναν χρόνο.

SHARE