Ποινική δίωξη σε βάρος Μ.Σάλλα – Γ.Προβόπουλου για τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων

 

 

Γ. Προβόπουλος, Μ. Σάλλας

Δίωξη σε βάρος του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου και του πρώην προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. Η δίωξη αφορά  στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, κατ’ εξακολούθηση  με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό.

Η  υπόθεση αφορά στη διαχείριση σχετικά  με τα αποθεματικά Ασφαλιστικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τα οποία φέρεται να μην προστάτευσε ως όφειλε η ΤτΕ με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς.

Μαζί με τους δύο πρώην επικεφαλής της ΤτΕ και της Πειραιώς, διώκονται και στελέχη της ΤτΕ κατά το επίδικο χρονικό διάστημα (πρώτο εξάμηνο του 2009), καθώς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ανάμεσα στα οποία είναι και ο τότε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος, Θεόδωρος Πανταλάκης.

Η έναρξη της ποινικής διαδικασίας βασίστηκε σε πόρισμα της επίκουρης Οικονομικής εισαγγελέως Ελένης Μιχαλοπούλου, η οποία διενήργησε την σχετική έρευνα και κατέληξε ότι οι χειρισμοί της ΤτΕ και της Πειραιώς οδήγησαν σε ζημία του Κοινού Κεφαλαίου.

Στη συνέχεια, με το PSΙ το Κοινό Ταμείο ζημιώθηκε επιπλέον 53,5% επί του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα Πειραιώς ωφελήθηκε, αφού τα ομόλογα που αγόρασε δεν μπήκαν στο PSI.

Σημειώνεται ότι, η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή μηνυτήριες αναφορές Ασφαλιστικών φορέων και ΝΠΔΔ, των οποίων τα διαθέσιμα αποτελούν το Κοινό Κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν σε απολογία τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

SHARE