Παρέμβαση Bloomberg: Μην αφήσετε το ασφαλιστικό να απειλήσει το ευρώ – Ανοίξτε το θέμα του χρέους

 Bloomberg-logo

 

Yπέρ της Ελλάδας παρεμβαίνουν οι συντάκτες του Bloomberg, μεσούσης της διαπραγμάτευσης  κυβέρνησης – δανειστών για το ασφαλιστικό,  προτρέποντας τους θεσμούς να φανούν ευέλικτοι, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ανοίξει – επιτέλους – η συζήτηση για το χρέος, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

«Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά κατά τη διάρκεια του 2015 τα προβλήματά της ήταν αρκετά μεγάλα για να απειλήσουν την επιβίωση του ευρωσυστήματος», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που απαιτούνται από τους πιστωτές ως αντάλλαγμα για περαιτέρω βοήθεια.

«Καμία πλευρά δεν πρέπει να επιτρέψει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού να θέσει και πάλι σε κίνδυνο το ευρώ», σημειώνει το editorial του Bloomberg.  Όπως σημειώνεται, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη εντατική και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η κατάσταση βελτιώνεται.

Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί μόλις κατά 0,7% το 2016, και το 2017 ενδέχεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9%, ενώ η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας αναβαθμίστηκε. Ωστόσο, η πολιτική κατάσταση παραμένει εύθραυστη και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύναμη.

Σύμφωνα με τους συντάκτες, για να αποφευχθεί μια επανάληψη του ελληνικού “δράματος”, απαιτείται μια διπλή επιτυχία. Η σταθερή δέσμευση από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Embedded image permalinkΤο Bloomberg χαρακτηρίζει την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να πείσει τη Βουλή να ψηφίσει το ασφαλιστικό, ως την πραγματική δοκιμασία προς αυτή την κατεύθυνση. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει, μια νέα πολιτική κρίση δεν είναι απλώς δυνατή, αλλά και πιθανή.

Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, το Bloomberg τις χαρακτηρίζει αναγκαίες και τονίζει ότι πρέπει να προχωρήσουν. Για παράδειγμα η πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, των λιμανιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, αναμένεται να φέρει στα ταμεία έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το 2016.

Ενδεχόμενη απροθυμία να επιδοθεί σε αυτό που η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποκαλεί “ξεπούλημα”, ίσως σημαίνει ότι θα χαθεί ο επίσημος στόχος του προϋπολογισμού, προειδοποιεί το Bloomberg. Σε αυτή την περίπτωση οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να απαιτήσουν πρόοδο, και προσπάθειες για την διατήρηση την υλοποίηση των υποσχέσεων. 

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, η διαφωνία Ελλάδας – δανειστών έγκειται στον τρόπο εξοικονόμησης πόρων.  Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ οι δανειστές μείωση συντάξεων. Είναι γεγονός ότι η προϊστορία της Ελλάδας στη συλλογή φόρων δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, σημειώνει το Bloomberg.  Όσο το σύστημα πιέζεται προς την ευρωστία των δημόσιων οικονομικών, οι πιστωτές θα πρέπει να το σεβαστούν. Θα πρέπει να είναι η Ελλάδα αυτή που θα πει πώς θα κατανεμηθεί το κόστος μεταξύ των φορολογούμενων και των συνταξιούχων, υποστηρίζουν οι συντάκτες.  

Τέλος, οι δανειστές έχουν συμφωνήσει επιτέλους να συζητήσουν για μια νέα ελάφρυνση χρέους. Όλοι γνωρίζουν ότι τα οικονομικά της Ελλάδας δεν μπορούν να διορθωθούν χωρίς ελάφρυνση χρέους, επομένως αυτή η συζήτηση έχει καθυστερήσει. Οι λεπτομέρειες δεν χρειάζεται να αποφασιστούν τώρα, αλλά οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν, καθώς αυτή η εξέλιξη θα έδινε στους Έλληνες ψηφοφόρους έναν ακόμη λόγο για να αντέξουν το επόμενο στάδιο της λιτότητας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με μεγάλο και παράλογο κόστος, ανάγκασε τον Τσίπρα να παραδοθεί. Εάν δεν θέλει να επαναλάβει αυτό το επεισόδιο, θα πρέπει να είναι ευγενική στη νίκη», καταλήγει το editorial του Bloomberg.

SHARE