Παρέμβαση του Βερολίνου στις αποφάσεις της ΕΚΤ: Επικίνδυνη η πολιτική χαμηλών επιτοκίων

Vorstellung des Jahresgutachten 2014/15 des Sachverständigenrates zur Begutachtung der gesamtwirtschaftlichen Entwicklung am 12112014 in der Bundespressekonferenz in Berlin. ( © Henning Schacht Leuthener Str. 1 - D 10829 Berlin - phone (+49) 0177 6443393 -www.berlinpressphoto.de )

Παρέμβαση στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ πραγματοποιεί το Βερολίνο, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας. Η επιτροπή οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης προειδοποίησε σήμερα ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ δημιουργεί ουσιαστικούς κινδύνους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα και θα μπορούσε εν τέλει να απειλήσει την φερεγγυότητα των τραπεζών και του ασφαλιστικού κλάδου. 

Στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, η επιτροπή των “σοφών”, όπως είναι επίσης γνωστή, προβλέπει ανάπτυξη 1,7% φέτος και 1,6% το 2016. Η ομάδα των πέντε οικονομολόγων περιέγραψε το κόστος της προσφυγικής κρίσης ως “διαχειρίσιμο” για την γερμανική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι η εισροή μεταναστών και προσφύγων θα οδηγήσει σε πρόσθετες δημόσιες δαπάνες ύψους έως 8,3 δισεκ. ευρώ το 2015 και έως 14,3 δισεκ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, επέκρινε τις πολιτικές της ΕΚΤ με μια ασυνήθιστα έντονη γλώσσα, λέγοντας ότι δημιουργεί “σημαντικούς κινδύνους στη χρηματοοικονομική σταθερότητα”. “Εάν τα χαμηλά επιτόκια διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια και η καμπύλη αποδόσεων παραμείνει ομοιόμορφη, τότε αυτό θα πλήξει τη φερεγγυότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών μεσοπρόθεσμα”, ανέφερε η επιτροπή σε έκθεσή της. ”

Η ΕΚΤ δεν λαμβάνει υπόψη στη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής τους διαφαινόμενους κινδύνους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα”, πρόσθεσε η επιτροπή.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: «Πόλεμος» Ντράγκι – Βάιντμαν για την ποσοτική χαλάρωση

SHARE