Παρέμβαση Παπαδήμου για την ανακεφαλαιοποίηση

Συνάντηση με τον Π. Θωμόπουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με θέμα την εκκρεμότητα της μεταφοράς των 18 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών είχε χθες ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι σήμερα ενδέχεται να υπάρξει επιστολή του κ. Παπαδήμου προς την διεύθυνση του ΤΧΣ για να επισπευσθεί η υπογραφή των συμβάσεων που θα επιτρέψουν την μεταβίβαση των κεφαλαίων που έχουν ήδη κατατεθεί στο ΤΧΣ από το EFSF αλλά «τεχνικά» δεν έχουν καταλήξει ακόμα στον προορισμό τους.

Η σχετική διαδικασία φαίνεται να έχει καθυστερήσει με αφορμή απόψεις που έχουν εκφρασθεί στην διοίκηση του ΤΧΣ από ομάδα διοικητικών μελών του Ταμείου και οι οποίες σχετίζονται με επιφυλάξεις που αφορούν στην αξιολόγηση των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το παράδοξο με τις επιφυλάξεις αυτές είναι ότι οι διαδικασίες αξιολόγησης από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος γίνονται με την άμεση συνεργασία της ΕΚΤ και έχουν την έγκρισή της,  γεγονός που όπως ακούγεται από πολλές πλευρές έχει συντελέσει στην διαμόρφωση εξαιρετικά αυστηρών όρων όσον αφορά τόσο τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών τους όσο και τις προϋποθέσεις βιωσιμότητάς τους.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι «επιφυλάξεις» που διατυπώθηκαν από μερίδα μελών της διοίκησης του ΤΧΣ είχαν ενεργοποιήσει, λόγω και των πολιτικών εξελίξεων, «τεχνικές» δυσκολίες στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης των 18 δισ. ευρώ.

Οι δυσκολίες αυτές συζητήθηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση Παπαδήμου – Θωμόπουλου και δρομολογήθηκαν οι παρεμβάσεις εκείνες οι οποίες μέσα στις επόμενες ημέρες θα επιτρέψουν την υπογραφή των συμβάσεων και την μεταβίβαση των πόρων που έχουν προσδιορισθεί από την κυβέρνηση και την ΤτΕ στις ενδιαφερόμενες τράπεζες.

SHARE