Παρέμβαση Αβραμόπουλου για το προσφυγικό: Ξεχάστε το πολιτικό κόστος!

avramopoulos_5Να ξεχάσουν το πολιτικό κόστος σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στο Politico. 

Ο Δ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα «χωρίς να σκέφτονται την επανεκλογή τους» και υπεραμύνεται του ρόλου της Επιτροπής, λέγοντας: «Η Επιτροπή είναι εδώ για πέντε χρόνια, για να κάνει τη δουλειά της και την κάνει με όραμα, υπευθυνότητα και αφοσίωση. Γιατί η κινητήριος δύναμή μας δεν είναι η επανεκλογή. Για το λόγο αυτό, το πολιτικό κόστος δεν σημαίνει τίποτα για εμάς. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να φανούν εξίσου τολμηροί. Αυτό είναι το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω σε όλη την Ευρώπη: Να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε το λεγόμενο πολιτικό κόστος».

Συνεχίζοντας, ο επίτροπος Μετανάστευσης προειδοποιεί ότι, παρά την απόφαση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της προηγούμενης εβδομάδας για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων, «η κατάσταση θα περιπλακεί και θα παραμείνει δύσκολη για τα επόμενα χρόνια». Ο ίδιος εκφράζει επίσης τη διαφωνία του με την αντίληψη που προβάλλουν ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης ότι οι πολιτικές της Επιτροπής αποτελούν «παράγοντα έλξης» για περισσότερους πρόσφυγες οι οποίοι επιχειρούν να προσεγγίσουν την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Δ. Αβραμόπουλο, ο λόγος για τον οποίο ήταν τόσο δύσκολο να ληφθεί απόφαση σχετικά με το ζήτημα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων υπερβαίνει τις λίγες χώρες που διαφωνούν. «Η Ευρώπη δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι ένα ομοσπονδιακό σύστημα», σημειώνει προσθέτοντας ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων χρειάστηκε περισσότερο χρόνο «επειδή στην αρχή, όχι μόνο η ΕΕ αλλά και όλα τα κράτη-μέλη βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Κανείς δεν περίμενε αυτή τη ροή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών πριν από δύο χρόνια».

Σε ερώτηση, τέλος, κατά πόσο η Γερμανία θα μπορούσε να θεωρηθεί κράτος «πρώτης γραμμής» (front line state) υπό την έννοια ότι υποδέχεται το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και να ζητήσει συνεπώς να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης όχι ως χώρα υποδοχής αλλά στην ίδια κατηγορία με Ελλάδα και Ιταλία, ο επίτροπος απάντησε αρνητικά.

SHARE