Παπούλιας: “Κάντε κάτι, οι τράπεζες είναι στο όριο”

«Καμπανάκι» για το τραπεζικό σύστημα έκρουσε στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

“Είχα δύο ενδιαφέρουσες τηλεφωνικές συνομιλίες. Η μία ήταν με τον κ. Μπαρόζο. Εναγωνίως περιμένουν τη δημιουργία κυβέρνησης στην Ελλάδα και την επιτυχή κατάληξη όλων αυτών των προσπαθειών που κάνουμε όλοι μαζί.

Η δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία ήταν με τον κ. Προβόπουλο. Η κατάσταση στις τράπεζες είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι αναλήψεις και οι εκροές μέχρι την ώρα που τον πήρα, ξεπερνούσαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, έφτασαν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Εκεί δεν προστίθενται και όλες αυτές οι εντολές που πήραν οι τράπεζες για να μετατρέψουν σε ομόλογα γερμανικού δημοσίου και σε άλλα τέτοια πράγματα.

Υπολογίζουν ότι κι αυτά θα συμποσούνται περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Τις επόμενες δύο μέρες θα είναι χειρότερη η κατάσταση.

Χαρακτηριστικά μου είπε ο κ. Προβόπουλος ότι βεβαίως δεν υπάρχει πανικός, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος φόβος, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό.

Ανέφερε επίσης ότι η αντοχή των τραπεζών είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή», είπε με το καλησπέρα στους αρχηγούς ο κ. Παπούλιας.

Ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του και δήλωσε ότι θα στήριζε μια κυβέρνηση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά – άποψη με την οποία συντάχθηκε και ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, συμπεριλαμβανομένων και των μη κοινοβουλευτικών κομμάτων, με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης με ευρύτατη στήριξη.

Την πρόταση, όμως, απέρριψε ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος έθεσε ως απαράβατο όρο τη συμμετοχή σε όποιο κυβερνητικό σχήμα και του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο να εγκαταλείψει αυτή τη θέση.

Ο κ. Σαμαράς, επίσης, ήταν αυτός που έφερε στο τραπέζι της συζήτησης το περίφημο non paper του Π. Καμμένου, επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι το έλαβε επισήμως το βράδυ της Κυριακής από την Προεδρία της Δημοκρατίας και ζητώντας από τον κ. Παπούλια να καλέσει τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να αναλύσει τις προτάσεις του, με την προοπτική να δηλώσει εκείνος ακόμη και τη στήριξή του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

SHARE