>Παπανδρέου: Μοναδική ευκαιρία για τη χώρα

>
Μοναδική ευκαιρία για να “ορθοποδήσει η χώρα” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σημειώνοντας ότι θα δώσει το αναγκαίο χρονικό διάστημα για να λειτουργήσει η χώρα και να υλοποιηθούν οι μεγάλες αλλαγές.

Παρομοίασε εμμέσως τη διαδικασία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στέλνοντας και τα απαραίτητα μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ο Γ. Παπανδρέου απέκλεισε τα σενάρια εκλογών, τονίζοντας ότι “το 2013, “στις επόμενες εκλογές, θα έχουμε έναν ιστορικό απολογισμό”, αναφερόμενος και πάλι στη σειρά μεταρρυθμίσεων στο πολιτικό σύστημα και αλλού που επιδιώκει η κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη.

“Σας καλω να ψηφίσετε με το χέρι στην καρδιά για την Ελλάδα. Σας καλω να ψηφίσετε για επιβίωση, ανάπτυξη και προοπτική. Σας καλω να δώσετε με αυτήν την ψήφο δύναμη στην Ελλάδα για το μέλλον της”, έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους βουλευτές του και με έντονο συναισθηματικό και φορτισμένο τόνο.

Ο κ. Παπανδρεου πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής ήταν επιτυχία για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας ιστορική την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στο μηχανισμό στήριξης. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αφήσει αιχμές για τη στάση της Ευρώπης, ενώ για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε συναινετικός προς τις άλλες πτέρυγες του Κοινοβουλίου, υποστηρίζοντας πώς “μας ενώνει το κοινό καλό και δεν μας διχάζουν οι σκοπιμότητες”.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου, χαιρετίζοντας την προσπάθεια της Δικαιοσύνης για διαλεύκανση της υπόθεσης.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συζήτησης για το Μεσοπρόθεσμο στην Ολομέλεια της Βουλής, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε “νομικά τερτίπια”, ενώ κατατέθηκε και το τελικό κείμενο του εφαρμοστικου νόμου, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων αύριο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Συναινετικός εμφανίστηκε στην ομιλία του ο Ευ. Βενιζέλος. Μάλιστα, υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμη και το περιθώριο για συνδιαπραγματευση του Μνημονίου με την αντιπολίτευση, γεγονός που όπως είπε θα επιτρέψει την ψήφισή του από ευρεία πλειοψηφία “και δεν θα συζητάμε τότε αν θέλει 180 ψήφους”.

Αίσθηση προκάλεσαν, πάντως, οι αιχμές του υπουργού Οικονομικών κατά του προκατόχου του. Αν και δεν κατονόμασε τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο ζήτημα των αποδείξεων, ο κ. Βενιζέλος είπε πώς το ζήτημα ανέκυψε διότι “είχε δημιουργηθεί λανθασμένα η πεποίθηση ότι το μέτρο ζήτησε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εγώ είπα όχι”, πρόσθεσε, “αλλά η τρόικα φιλικά έστειλε ένα λογαριασμό 600 εκατ. ευρώ σαν ισοδύναμο μέτρο, το οποίο καλύψαμε από κοινού από τον τομέα των εσόδων και των περικοπών δημοσίων δαπανών”.

SHARE