Παπαδήμος: Σε αδιέξοδο η χώρα αν δεν καταβληθεί η επόμενη δόση

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας σε περίπτωση που δεν καταβληθεί ομαλά η επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, ο πρώην πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος σε σημείωμα που ενεχείρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια στις 11 Μαΐου και ετέθη υπόψη των πολιτικών αρχηγών.

Όπως επισημαίνεται στο ανυπόγραφο σημείωμα, το οποίο φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το «Βήμα της Κυριακής», οι αρχηγοί ενημερώθηκαν σε βάθος για τη δραματική επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών από τα μέσα κιόλας Ιουνίου, την εκροή καταθέσεων και το αδιέξοδο στο οποίο μπορεί να περιέλθει ανά πάσα στιγμή η χώρα ακόμη κι από ένα τυχαίο γεγονός.

Μεταξύ άλλων στο σημείωμα αυτό επισημαίνεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου από τις 20 Ιουνίου θα διαμορφωθούν στο αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ίδιο σημείωμα, η εξέλιξη των φορολογικών εσόδων είναι δυσμενέστερη του αναμενομένου ενώ η αύξηση των δαπανών μεγαλύτερη με συνέπεια το Δημόσιο να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη των συνολικών δαπανών από τα μέσα Ιουνίου.

Από τα τέλη Ιουνίου και μετά, η δυνατότητα του Δημοσίου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις επόμενες δόσεις του EFSF και του ΔΝΤ, σημειώνεται.

Όπως επισημαίνει ο κ.Παπαδήμος, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να στηρίζονται αποκλειστικά από την ΕΚΤ και γενικότερα το ευρωσύστημα ενώ το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η χώρα, η αμφισβήτηση της ικανότητάς της να μείνει στο ευρώ σε συνδυασμό με κάποιο απρόσμενο γεγονός μπορεί να έχει καταλυτικές επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών, στη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα.

«Συμπερασματικά οι ανωτέρω εκτιμήσεις επιτείνουν την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών σταθερότητας και εμπιστοσύνης» καταλήγει ο κ. Παπαδήμος.

SHARE