>Πανταλάκης προς μετόχους: Ψηφίζετε για την επιβίωση της ΑΤΕ

>
Αγώνα για να πείσει τους μικρομετόχους να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,26 δισ. ευρώ της Αγροτικής Τράπεζας έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας, κ. Θ. Πανταλάκης.

Στη γενική συνέλευση, που ξεκίνησε στις 10.00, ο κ. Πανταλάκης απευθύνθηκε στους μικρομετόχους οι οποίοι εξέφραζαν ενστάσεις ως προς την τιμή της αύξησης αλλά και το reverse split της μετοχής με τα εξής λόγια: «πρέπει να καταλάβετε ότι σήμερα είναι μια μεγάλη στιγμή για την τράπεζα. Έχει προηγηθεί αγώνας 1 έτους και περισσότερο, για να δοθεί προοπτική επιβίωσης στην Αγροτική Τράπεζα. Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά ψηφίζετε για την επιβίωση της Αγροτικής και θα πρέπει να σας ικανοποιεί το γεγονός ότι το δημόσιο, δηλαδή το κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά, στηρίζει την Τράπεζα» είπε ο κ. Πανταλάκης, συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας, αν αφαιρεθούν τα 675 εκατ. ευρώ των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου ανέρχονται σε μόλις 2%.

Όπως είπε, οι μέτοχοι καλούνται να αντιμετωπίσουν μια τεράστια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σχεδόν δέκα φορές παραπάνω από τα ίδια κεφάλαια που έχει αυτή τη στιγμή που ανέρχονται σε 131 εκατ. ευρώ. Ενώ πρόσθετε ότι τόσο για τους όρους της αύξησης όσο και για το reverse split (10 παλαιές προς 1 νέα) δεν υπάρχει καλύτερο σενάριο.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση θα γίνει αφού θα έχει προηγηθεί μείωση της ονομαστικής τιμής της μετοχής στο 0,60 ευρώ, με τιμή διάθεσης 1,07 ευρώ ανά μετοχή και σε αναλογία 13 νέες μετοχές προς κάθε μια παλαιά. Μετά την αύξηση ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (pro forma) θα διαμορφωθεί σε 12,54% από 7,4% σήμερα.

Σημειώνεται ότι η Αγροτική Τράπεζα θα περάσει κανονικά τα επόμενα stress test, καθώς οι παραδοχές με τις οποίες θα αξιολογηθεί λαμβάνουν υπόψη την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πανταλάκης διάβασε στους μετόχους επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στην οποία αναφέρεται η κάλυψη του ποσοστού του δημοσίου και η δέσμευση της κυβέρνησης να διατηρήσει το ποσοστό αυτό 6 μήνες μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση.

Όπως ανέφερε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο διοικητής της ΑΤΕBank, απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, η Αγροτική θα παραμείνει στο δημόσιο τομέα. Ωστόσο, εξέφρασε την προσωπική του επιθυμία το δημόσιο να περιορίσει το ποσοστό του από 77% σήμερα τουλάχιστον στο 50% συν μια μετοχή, καθώς, όπως σημείωσε, δεν χρειάζεται ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει την Αγροτική.

Σημειώνεται ότι ο κ. Πανταλάκης αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην αύξηση, λέγοντας ότι από αύριο θα είναι νέος μέτοχος της Αγροτικής και «εμείς ως Αγροτική θα θέλαμε να πάρουμε το κομμάτι των δανείων (του Ταμείου Παρακαταθηκών) για να αυξήσουμε το χαρτοφυλάκιό μας, αλλά αυτό πρέπει να εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς».

Επίσης, έδωσε τεράστια έμφαση στην εξυγίανση της Αγροτικής. «Πρέπει να εξυγιανθούμε οπωσδήποτε γιατί από εμάς εξαρτάται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό θα πουληθούν όλες οι μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες του ομίλου της Αγροτικής. Πρέπει να καταλάβετε ότι η τράπεζα είναι υπό καθεστώς επιτήρησης και της επιβάλλεται η πώληση περιουσιακών στοιχείων. Ούτε εγώ, ούτε ακόμη οι υπουργοί δεν είναι αυτεξούσιοι και αυτοπροσδιοριζόμενοι. Το διοικητικό όργανο που λαμβάνει αυτή τη στιγμή τις αποφάσεις για την Αγροτική είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ΕΚΤ και η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ευτυχώς ενέκρινε το αίτημά μας για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» είπε ο κ. Πανταλάκης, λέγοντας ότι η τράπεζα θα εξυγιανθεί και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θέσει εμπόδιο.

«Το παραμύθι της ΑΤΕ η οποία επιδοτούσε τελείωσε οριστικά» είπε ο επικεφαλής της Τράπεζας, αναφερόμενος τόσο σε δάνεια προς επιχειρήσεις που βάρυναν το παρελθόν της τράπεζας όσο και στα δάνεια προς τα πολιτικά κόμματα.

Όπως είπε, η Αγροτική δεν έχει δώσει σήμερα κανένα δάνειο σε κανένα πολιτικό κόμμα, αλλά κάνει διαχείριση δανείων που έχουν δοθεί από προηγούμενες διοικήσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έχει «παρακαλέσει» τα δάνεια αυτά να καλυφθούν απευθείας από το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με τον κ. Πανταλάκη, βασικοί στόχοι του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου της ΑΤΕ είναι η περαιτέρω απομόχλευση του ισολογισμού μέσω πώλησης μη στρατηγικών στοιχείων του ενεργητικού, και ισόρροπη διαχείριση των στοιχείων ενεργητικού κου παθητικού, η μείωση του λειτουργικού κόστους, και η λειτουργική και οργανωτική αναδιάρθρωση του ομίλου.

Αναφερόμενος στο μισθολογικό κόστος είπε ότι έχει μειωθεί ήδη κατά 10% και ότι την επόμενη τριετία θα μειωθεί περαιτέρω λόγω της συνταξιοδότησης 500 εργαζόμενων το 2010 και 600 τα επόμενα τρία χρόνια.

Σχετικά με τη ρευστότητα της Αγροτικής σημείωσε ότι ο δανεισμός από την ΕΚΤ ανέρχεται στα 6,6 δισ. ευρώ, από 8,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010 και 4,5 δισ. ευρώ το 2009.

Ο όμιλος προτίθεται σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση στις αγορές, να διαφοροποιήσει τις πηγές άντλησης κεφαλαίων του μέσω της έκδοσης καλυμμένων ομολογιών και μεσοπρόθεσμων ομολογιών περιορίζοντας τη χρηματοδότησή του από την ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση ενέκρινε την αύξηση του ποσού του προγράμματος έκδοσης μεσοπρόθεσμων ομολογιών (ΕΜΤΝ) κατά το ποσό των 5 δισ. ευρώ (το πρόγραμμα είχε ήδη ευχέρεια 5 δισ. ευρώ από τα οποία η ΑΤΕ είχε εκδώσει ομολογίες 4,7 δισ. ευρώ για να καταθέσει ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ).

Επιπλέον, η γενική συνέλευση παρείχε εξουσιοδότηση στο Δ.Σ. της τράπεζας να αυξάνει μερικά ή ολικά με την έκδοση νέων μετοχών ή ομολογιών μετατρέψιμων σε μετοχές της τράπεζας, το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας μέχρι το 50% του μετοχικού κεφαλαίου αυτής.

Αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ο κ. Πανταλάκης είπε ότι εάν δεν «κρατούσε» τότε η οικονομία θα είχε φτάσει σε αθλιότερη κατάσταση. Όπως είπε «η ύφεση ξεβράζει πτώματα στους ισολογισμούς των τραπεζών και σε περίοδο ύφεσης η δουλειά των τραπεζών είναι αμυντική».

Η ανακοίνωση της ΑΤΕ

Σε σχετική της ανακοίνωση η Αγροτική Τράπεζα αναφέρει: “H Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης σηματοδοτούν μια νέα πορεία για την ΑΤΕbank.

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ATEbank ενέκρινε σήμερα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με στόχο την άντληση κεφαλαίων κατά € 1.259,5 εκ. Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας σε συνδυασμό με την υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης σηματοδοτούν μια νέα πορεία για τον Όμιλο της ΑΤΕbank. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είναι πλήρως εγγυημένη και στηρίζεται από το Ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα αποκαταστήσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου και θα τον ενισχύσει έναντι πιθανών κινδύνων. Κεφάλαια ύψους €675 εκ. προορίζονται για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο ποσό, μετά την αφαίρεση των δαπανών της αύξησης θα αποτελέσει καθαρή εισροή νέων κεφαλαίων απαραίτητων για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου.

Σχετικά με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, κεντρικός στόχος του είναι η επίτευξη της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του Ομίλου της ΑΤΕbank, μέσω του μετασχηματισμού του σε έναν παραγωγικό και ανταγωνιστικό οργανισμό, με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, που θα παρέχει αποκλειστικά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης έχει ως κύριους άξονες μέτρα απομόχλευσης του ισολογισμού, μείωσης του λειτουργικού κόστους, ενδυνάμωσης της πιστοδοτικής πολιτικής, έλεγχο των προβληματικών δανείων και σημαντικών οργανωτικών και λειτουργικών αναβαθμίσεων.

Όπως τόνισε ο Διοικητής της ΑΤΕbank κ. Θ. Πανταλάκης με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου “θα μπορέσουμε να παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επιτυχή ολοκλήρωση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης που σήμερα υλοποιούμε, ώστε να επαναφέρουμε τον Όμιλο σε υγιή αναπτυξιακή πορεία, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά του, προς όφελος των μετόχων, των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας της χώρας”.”

SHARE