Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης: Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος

Περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας κυριαρχεί σε προεκλογικό επίπεδο καθώς όλα δείχνουν ότι τα δυο παραδοσιακά κόμματα δεν έχουν επιτύχει την αναγκαία συσπείρωση που τα οικονομικά συμφέροντα επιθυμούν. Με τα σημερινά νούμερα που ακούγονται η χώρα θα βρίσκεται προ νέας οικονομικής κρίσης την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι κεφαλαιαγορές θα παίζουν και πάλι την διάλυση του ευρώ. Από την άλλη υπάρχει και ένα σοβαρό επιχείρημα. Στείλτε το μήνυμα τώρα για να αρχίσει μια αλλαγή πορείας στην ευρωπαϊκή κορυφή.

Δίχως άλλο όλα δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία βαίνει αργά αλλά σταθερά σε μια συγκρουσιακή λογική σε πολλά επίπεδα. Ενα από αυτά μπορεί να είναι η Αριστερά με την Χρυσή Αυγή. Ενα άλλο η νέα μνημονιακή κυβέρνηση με ασθενή πλειοψηφία που θα συγκρούεται με τα συνδικάτα. Ολα όμως παραπέμπουν σε μια περίοδο εντάσεων που έρχονται και είναι μπροστά μας.

Η ελληνική κοινωνία είναι προ των ευθυνών της και πρέπει να αποφασίσει. Για τον λόγο αυτό και δεν χρειάζονται ούτε διλήμματα ούτε αυταπάτες. Ο μνημονιακός δρόμος είναι η μια πορεία. Με επαναδιαπραγματεύσεις ίσως. Ο αντι-μνημονιακός δρόμος έχει άλλες παραμέτρους. Η στάση πληρωμών μέσα στο ευρώ, ανοίγει άλλους ασκούς, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Από την στιγμή που θα εμφανιστούμε για άλλη μια φορά αναξιόπιστοι απέναντι στους πιστωτές και σε όσους μας έχουν δέσει πισθάγκωνα, θα έχουμε σε πολλά επίπεδα μια νέα μορφή κρίσης. Τι φταίει βέβαια ο μικρομεσαίος που θα σκάσει μέσα στο κατακαλόκαιρο και θα σφραγισθεί αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, όμως από την επόμενη μέρα των εκλογών θα υπάρξουν θύματα.

Όμως στην δημοκρατία ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του και αυτές είναι σεβαστές. Ας κρίνει λοιπόν ο καθένας. Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Αυτό είναι ίσως η μόνη αλήθεια για μια χώρα που τις τελευταίες δεκαετίες αυτοπαγιδεύτηκε και τελικά αυτοκαταστράφηκε μέσα από ψευτο-διλήμματα.

Πηγή:www.capital.gr

SHARE