Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης: Για να αποφευχθεί μίνι κρίση χρεοκοπιών το Φθινόπωρο

Καθώς η θερινή ραστώνη βαίνει προς το τέλος της, ο προβληματισμός που κυριαρχεί σε επιχειρηματίες και τραπεζίτες έχει να κάνει με το πώς ακριβώς θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ύφεσης που δείχνει ότι, εντείνεται. Η επιδείνωση της ύφεσης ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις και προβλέψεις δείχνοντας ότι, προς το παρόν το βαρέλι αυτό δεν έχει πάτο. Ο προβληματισμός που καταγράφεται έχει να κάνει με το γεγονός ότι, πέραν μιας σειράς από μέτρα τόσο η πλευρά της τρόικας όσο και η κυβέρνηση, δεν γνωρίζουν από μόνοι τους τις ειδικές συνθήκες που υφίστανται για την ελληνική οικονομία αλλά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσει να ανακάμψει.

Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να υπάρξουν προτάσεις από την Ένωση Τραπεζών, ενώ το σίγουρο είναι ότι, ο ΣΕΒ «λάμπει» δια της απουσίας του. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών που άλλοτε είχε κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις διαθέτει αυτή την στιγμή ένα προεδρείο το οποίο αμφισβητούν κορυφαίοι επιχειρηματικοί όμιλοι όσον αφορά την γνώση του αλλά και την βούλησή του να παρέμβει και να προχωρήσει σε ουσιαστικές προτάσεις για ένα γενικό σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Είναι προφανές ότι, η οικονομία δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της μόνο με περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα με τις όποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απαιτείται μια δέσμη παρεμβάσεων και προσθηκών που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή πλευρά. Η ανάπτυξη αποτελεί ένα κενό γράμμα και όσο και αν την μνημονεύουμε συστηματικά τους τελευταίους μήνες δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα καθόσον η ύφεση θα βαθαίνει.

Όσον αφορά στα ενδότερα της αγοράς κριτικό σημείο αποτελούν οι εξελίξεις στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Carrefour που θα ανακοινώσει μεγάλες ζημιές για το 2011. Και αυτό γιατί μετά την αναδιάρθρωση του Μετοχικού Κεφαλαίου οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς αποτελεί μια οικονομική «μονάδα-γίγα» όσον αφορά το μέγεθος των προμηθευτών της. Από ορισμένους κύκλους εκφράζεται αισιοδοξία ότι, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την σταθεροποίηση της αλυσίδας των σουπερμάρκετ με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν αναταράξεις σε ευρύτερες βιομηχανίες τροφίμων.

Συνολικά όμως αυτό το οποίο θα πρέπει να επισπευστεί αυτή την στιγμή έχει να κάνει με το γεγονός ότι, τους επόμενους μήνες αρκετές οικονομικές μονάδες θα βρεθούν σε οριακό σημείο. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι, η ολιγωρία που υπάρχει όσον αφορά το σκέλος της ανάκαμψης της οικονομίας μπορεί να λειτουργήσει καταδικαστικά ενισχύοντας τον φαύλο κύκλο ο οποίος εδώ και δύο χρόνια έχει αφαιρέσει πλήρως τις θετικές προσδοκίες από την αγορά.

Για τον λόγο αυτό οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες ώστε να αποφευχθεί μια νέα μίνι κρίση χρεοκοπιών στον ιδιωτικό τομέα, που πολλοί φοβούνται το Φθινόπωρο.

SHARE