Debate 2015: Η “μονομαχία” Τσίπρα – Μεϊμαράκη για την πρωθυπουργία – Οι κόντρες, οι ατάκες και τα… ευτράπελα

Ολοκληρώθηκε στις 23:40 η τηλεοπτική “μονομαχία” ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον προέδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, η οποία σύμφωνα με τους επικοινωνιολόγους ενδεχομένως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ άφησε ανοικτό ενδεχόμενο να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι λέγοντας μάλιστα “γιατί δεν απευθύνεται σε αυτά τα κόμματα το ερώτημα;”. Είπε πάντως ότι θα η πρώτη επιλογή είναι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Σημείωσε δε ότι προσπαθούν να τραβήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην συνεργασία με τις παλιές πολιτικές δυνάμεις.
Αντίθετα ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι θέλει για την επομένη των εκλογών εθνική Ελλάδος σε συνεργασία και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι θα αξιοποιήσει στελέχη όχι μόνο από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αλλά και από την παρούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση και από την κυβέρνηση Τσίπρα. Είπε δε ότι μπορεί να βρεθεί ένα μίνιμουμ πρόγραμμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του τρίτου μνημονίου και για την δημοσιονομική πολιτική.

Το ζήτημα της διαπλοκής,το οποίο ανέδειξε ο Α. Τσίπρας, φούντωσε την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αρχηγών, σε ένα debate πολύ πιο ζωντανό και ενδιαφέρον σε σχέση με την πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Α. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Μία από τις ατάκες της βραδιάς προήλθε από τον Β. Μείμαράκη, ο οποίος είπε στον κ. Τσίπρα: Δεν είστε ωρομίσθιος για να μετράτε τις ώρες τις διαπραγμάτευσης, σημασία έχει το αποτέλεσμα.

Επίσης ο κ. Μεϊμαράκης έκανε…παρατήρηση στον σκηνοθέτη, ότι δείχνει ψηλότερο τον Α. Τσίπρα, προκαλώντας γέλια στους δημοσιογράφους.

Ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε λάθος μέτρο το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο πρέπει να αντικατασταθεί.

 

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κάθησαν δίπλα- δίπλα, ενώ απέναντί τους βρέθηκαν οι ίδιοι δημοσιογράφοι που υπέβαλαν τις ερωτήσεις και στο προηγούμενο debate και είναι οι: Όλγα Τρέμη (MEGA), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Μάκης Γιομπαζολιάς (ΕTV).

Τον ρόλο του συντονιστή, είχε και αυτή τη βραδιά ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου της ΕΡΤ1 Πάνος Χαρίτος. Oι πολιτικοί αρχηγοί έφτασαν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στις 20:30, μισή ώρα πριν την έναρξη της τηλεμαχίας.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Embedded image permalinkΣτην πρώτη ερώτηση η Όλγα Τρέμη ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν θα συνεργαστεί με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ και αν αυτή η κυβέρνηση θα είναι σταθερή.

Ο πρώην πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση στον τόπο, «Θα υπάρξει κυβέρνηση, δεν θα υπάρξει παρά φύση κυβέρνηση, όπως με καλεί ο κ. Μεϊμαράκης» λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Μεϊμαράκη να παρακολουθεί χαμογελαστός τις απαντήσεις του πολιτικού του αντιπάλου.

Ο Α. Τσίπρας ¨κάρφωσε” τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αναφέροντας ότι “κάποιοι επέλεξαν να πάνε Νομισματικοπείο”, ενώ τόνισε ότι σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Πώς να διαπραγματευθείς μαζί με τη ΝΔ που θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, διερωτήθηκε ο Α. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, απαντώντας στην ερώτηση της κ. Τρέμη, έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας εθικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ενώ καθησύχασε τον Α. Τσίπρα, τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν θέλει να αφομοιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να προτείνουμε υπουργούς και από την σημερινή υπηρεσιακή κυβέρνηση και από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Στη συνέχεια, ο Αντώνης Σρόιτερ, ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις του εναντίον Μεϊμαράκη, Γεννηματά και Θεοδωράκη και κατέληξε: Θα κάνετε κυβέρνηση με την διαπλοκή;

Το ξέρω ότι είναι επιθυμία της διαπλοκής να με πάρει στην αγκαλιά της, αλλά δεν θα το καταφέρει, απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα αν θεωρεί διαπλεκόμενο τον κ. Μεϊμαράκη, τόνισε ότι τιμά τον κ. Μεϊμαράκη, ωστόσο το ερώτημα είναι τι εκπροσωπεί το κόμμα του.

Στο ερώτημα του κ. Σρόιτερ, τι καινούριο έχει να φέρει στο πολιτικό σκηνικό, όντας μέρος ενός κόμματος που πρωταγωνίστησε όλα αυτά τα χρόνια, ο πρόεδρος της ΝΔ, απάντησε:

Εγιναν θετικά αλλά έγιναν και λάθη. Η χώρα όμως πήγε μπροστά Μην μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής αυτοί που δεν έφεραν ούτε ένα νομοσχέδιο για την φοροδιαφυγή, επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της ΝΔ και απαρίθμησε τα επιτεύγματα παλαιότερων κυβερνήσεων της ΝΔ.

Στη συνέχεια ο Α. Τσίπρας σήκωσε την… κόκκινη κάρτα και απηύθυνε ερώτηση στον Β. Μεϊμαράκη, για τη διαπλοκή. 

«Στις Βρυξέλλες πήγατε για πρώτη φορά και είχατε μαζί σας τον κ. Παπασταύρου που ήταν στη λίστα Λαγκάρντ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ. ‘

Το ερώτημα του Α. Τσίπρα προκάλεσε την οργή του Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος τον κατηγόρησε για αλλοίωση χαρακτήρα και φτηνιάρικα παιχνίδια.

Όσον αφορά τη λίστα Lagarde, o πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι ο Φαλτσιάνι είναι έμμισθος συνεργάτης των Podemos.


Η Μαρία Χούκλη ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα τι θα κάνει με τις Σκουριές και πώς θα μειώσει την ανεργία.

Απαντώντας, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι στην τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής υπάρχει κάθετη διαφωνία για το τι πρέπει να γίνει.

Εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης για να κλείσει η μονάδα της Ελληνικός Χρυσός, ενώ κατηγόρησε την εταιρεία ότι χρησιμοποιεί εκβιαστικά τους εργαζόμενους.

Στη συνέχεια τόνισε ότι για να έρθουν επενδύσεις χρειάζεται σταθερότητα, ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, να χτυπηθεί η διαφθορά. Αν τα καταφέρουμε όλα αυτά θα έρθουν επενδύσεις στη χώρα.

Απαντώντας στην κ. Χούκλη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι έδιωξε όλες τις επενδύσεις από τη χώρα και διερωτήθηκε γιατί μπλοκάρει τις Σκουριές ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας λέει ότι πρέπει να προχωρήσει η επένδυση.

Εμείς θα απορροφήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ που σήμερα κινδυνεύουμε να χάσουμε, θα προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα, θα προχωρήσουμε την COSCO, υποστήριξε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το λόγο να παρέμβει για δεύτερη φορά και τόνισε: “επαναδιαπραγματευθήκαμε με τους εργολάβους και μειώθηκε η τιμή των διοδίων” και κατηγόρησε τον κ. Μεϊμαράκη ότι υπερασπίζεται το γερμανικό δημόσιο.

«Κ. Τσίπρα, είστε ο πρωθυπουργός με το μεγα

λύτερο ποσοστό ανεργίας. Πείτε μου μία θέση εργασίας που δημιουργήσατε, μία, μία», απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης, με τον κ. Τσίπρα να αντιδρά… χαμογελώντας.

Σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα για τις συντάξεις, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε βραδυφλεγή βόμβα το ασφαλιστικό.

«Έχουμε σχέδια για να πάμε σε μεταρρύθμιση που θα προστατεύσει τους ασθενέστερους», τόνισε ο Ευ. Μεϊμαράκης.

Η Σία Κοσιώνη ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα: Γιατί ο λαός να ξανακάνει πρωθυπουργό έναν άνθρωπο που έκανε λάθη σε κομβικής σημασίας ζητήματα.

Ο Α. Τσίπρας απάντησε:

Θα σας απαντήσω με το χέρι στην καρδιά. Ο ελληνικός λαός θέλει έναν πρωθυπουργό που να του λέει την αλήθεια. Χρησιμοποίησε μάλιστα μια ρήση του Κ. Καραμανλή:

Το άλλο όνομα για τα λάθη μας είναι οι εμπειρίες μας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, έκανε λάθη για δυσκολίες και επισήμανε ότι απέφυγε την παγίδα του Σόιμπλε για έξοδο από το ευρώ.

Ο μόνος αλάθητος είναι αυτός που δεν επιχειρεί, τόνισε ο Α. Τσίπρας.

H κ. Κοσιώνη ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ, κ. Μεϊμαράκη πως θα εφαρμόσει μέτρα τα οποία δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να εφαρμόσει.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι λέει ψέματα πως βρήκε άδεια ταμεία, Επίσης επικαλέστηκε άρθρο του κ. Βαρουφάκη, το οποίο αναφέρει ότι είχε συμφωνήσει με τον Τσίπρα να χρησιμοποιηθεί η απειλή του Grexit.

Υποστήριξε ότι από τότε που η ΝΔ παρέδωσε τη διακυβέρνηση της χώρας στον ΣΥΡΙΖΑ, η ζωή των Ελλήνων χειροτέρεψε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή και θα εφαρμόσει τη συμφωνία.

Ο Μάκης Γιομπαζολιάς ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Α. Τσίπρας απάντησε αρχικά σε όσα είπε για τον Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντας έωλα τα επιχειρήματά του.

Γιατί δεν έβγαλα τη χώρα απ’ το ευρώ όταν πήρα 62% στο δημοψήφισμα; Γιατί δεν το έκανα, διερωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τις τράπεζες, τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν επαρκούσαν από πριν.

Αν είναι όμως έτσι γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 έλεγε ότι τα 11 δισ. που υπήρχαν στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πάνε για την ρύθμιση των ιδιωτικών χρεων;

Ερωτώμενος αν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος πολιτικός όπως ο ίδιος που να έχει παραδεχθεί τόσα πολλά λάθη και ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο.

Στον δεύτερο κύκλο των ερωτήσεων, η Όλγα Τρέμη ρώτησε τον Α. Τσίπρα:

«Γιατί θέλετε να κυβερνήσετε; Για να εφαρμόσετε ένα μνημόνιο δεδομένο και μη διαπραγματεύσιμο;

Αυτό που μετρά είναι το συναίσθημα που δώσαμε στον ελληνικό λαό τους επτά μήνες της διαπραγμάτευσης, απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Οταν δίνεις μία μάχη και έναν αγώνα πρέπει να ζυγίζεις κάθε φορά τι έχεις στα χέρια σου».

Πρέπει να βγούμε απ’ τη μέγγενη της επιτροπείας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σρόιτερ απευθύνθηκε στον κ.  Τσίπρα: Δεν βρήκατε χρήματα από Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ. Αν είχατε βρει θα είχαμε βγει από την ευρωζώνη;

Πήγαμε και στην Ρωσία και στην Κίνα και στο Ιράν και στις αραβικές χώρες για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης, ανάκαμψης και επενδύσεων, απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιτύχαμε πολλά, έχουμε βρει ανοιχτές χώρες, υποστήριξε ο Α. Τσίπρας.

Και στη Ρωσία που πήγα και παντού έλεγα δεν ζητώ δανεικά, είπε ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θέλουμε την περιφρούρηση και την ενίσχυση της επιτήρησης με τη Frontex.

Στην περίπτωση της Αθήνας οι πρόσφυγες έρχονται για να φύγουν, σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα.

Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε:

Πώς πρέπει να πεις τους μετανάστες αν όχι λαθρομετανάστες όταν δεν έχουν χαρτιά; Λαθραία στη χώρα μπαίνουν και οφείλουμε να τους επαναπροωθήσουμε προς τα πίσω.

 

Ο «διάλογος» των αρχηγών

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκίνησε την ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα με την παρατήρηση ότι έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις με αποτέλεσμα να έρθει νέο μνημόνιο, και ότι στα ψηφοδέλτια βρίσκονται πρόσωπα που δήλωσαν παρών στην προηγούμενη Βουλή. Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν αυτά τα πρόσωπα να στηρίξουν τυχόν επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ρώτησε επίσης γιατί με τόσο πάθος ο κ. Τσίπρας θέλει να τελειώσει τους αντιπάλους του, «το 70% του ελληνικού λαού, γιατί τόση αλλαζονεία;»
Ο κ. Τσίπρας απάντησε υπενθυμίζοντας ότι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αποχωρήσει και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι πάλι όπως τον Ιανουάριο, τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό ότι με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει αστάθεια.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι απέδειξε στην πράξη, τόσο στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ όσο και με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία, ότι είναι ανοικτός στη συνεργασία, «αλλά δεν θα κάνουμε εθνική συγκάλυψη».

Σε συμπληρωματική ερώτηση του κ. Μεϊμαράκη ότι θέλει να τελειώσει το 70%, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν ειπώθηκε επί προσωπικού, αλλά ότι το νέο θα τελειώσει το παλιό, ρωτώντας: «με όλα αυτά που μου καταλογίζετε ότι είμαι ψευτράκος, ο πρωθυπουργός του 60ευρου, θέλετε να συνεργαστούμε αλήθεια;» Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η ΝΔ στην πραγματικότητα επιθυμεί αυτοδυναμία.
Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκίνησε την απάντησή του, καλώντας τον σκηνοθέτη να «διορθώσει» το πλάνο, ώστε να μην φαίνεται ο κ. Τσίπρας πιο ψηλός.

Στη συνέχεια είπε ότι η συνεργασία θα βασιστεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα, κατά τα άλλα, η ασυνέπεια λόγων και πράξεων δεν αλλάζει την άποψή του για τον κ, Τσίπρα.

«Δεν σας θέλω ούτε για αντιπρόεδρο, είστε ο πρωθυπουργός που φεύγει. Θα μπορούσαμε όμως στη βάση μιας συμφωνίας, για ένα εξάμηνο ή ενα χρόνο να πάμε μαζί».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε, σχολιάζοντας, ότι δεν υπάρχει προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι θα είναι κατάρα για τον τόπο να γίνει η Χρυσή Αυγή Αξιωματική Αντιπολίτευση.

 

 

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Με μενού ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ, ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, Α. Τσίπρας και  Βαγγ. Μειμαράκης, σε ένα ντιμπέιτ αρκετά πιο ελεύθερο από το προηγούμενο, απόψε στις 21.00 θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν τον ή τους κρίσιμους πόντους που, όπως λένε οι δημοσκόποι,  θα κρίνουν τις εκλογές της Κυριακής.

Στο στούντιο της ΕΡΤ, θα σταθούν όρθιοι, ο ένας απέναντι στον άλλο και  με συντονιστή τον δημοσιογράφο  Πάνο Χαρίτο και παρόντες τους δημοσιογράφους που επέλεξαν τα κανάλια θα επιχειρήσουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Θα υπάρξουν τρεις κύκλοι με δύο ενδιάμεσα διαλείμματα. Οι έξι δημοσιογράφοι των καναλιών θα κάνουν ερωτήσεις στον πρώτο κύκλο. Ο ρόλος τους θα τελειώσει εκεί. Ο πρώτος κύκλος θα έχει δύο γύρους, ο ένας  θα αφορά εσωτερική πολιτική, οικονομία, ανάπτυξη και ο δεύτερος εξωτερική πολιτική, ασφάλεια, μεταναστευτικό. Ο κάθε δημοσιογράφος θα κάνει από μία ερώτηση σε κάθε θεματική σε κάθε αρχηγό. Η ερώτηση θα είναι μισό λεπτό και η απάντηση ενάμισι.  Οι αρχηγοί θα έχουν το δικαίωμα, σηκώνοντας μία κόκκινη κάρτα να πάρουν τον λόγο μετά από κάποια απάντηση του αντιπάλου και να κάνουν σχόλιο. Θα μπορούν να ζητήσουν τον λόγο τρεις φορές κατά την διάρκεια αυτού του κύκλου.

Στον δεύτερο κύκλο ο κάθε πολιτικός αρχηγός έχει το δικαίωμα να κάνει μια ερώτηση στον άλλο πολιτικό αρχηγό. Η ερώτηση διαρκεί 1:00’ και η απάντηση 1:45’. Στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα για σχόλιο του ερωτώντος αρχηγού επί της απάντησης διάρκειας 0:30’.

Στον τρίτο κύκλο θα απευθύνει δύο κοινές ερωτήσεις σε κάθε αρχηγό ο συντονιστής Πάνος Χαρίτος, η ερώτηση θα είναι μισό λεπτό και η απάντηση 1.30.

Μετά και από αυτόν τον κύκλο οι αρχηγοί θα κλείσουν με τοποθέτηση δύο λεπτών.