Πέντε μέλη στο ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας διορίζει το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών

Στον διορισμό πέντε μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας αναμένεται, σύμφωνα με το ΡΙΚ, να προχωρήσει την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής, σε συνεννόηση με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όπως προνοεί το Διάταγμα που ενέκρινε η Βουλή την περασμένη εβδομάδα.

Κυβέρνηση, Βουλή και Κεντρική Τράπεζα δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους για πλήρη έρευνα των όσων έχουν συμβεί στη Λαϊκή, πρώην Marfin Popular Bank (ΜΡΒ), ενώ δεν αποκλείεται οι έρευνες να αγγίξουν και άλλες τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ.

Πληροφορίες, που μεταδόθηκαν στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, αναφέρονται σε τριπλή έρευνα για τις ενέργειες της διοίκησης της Λαϊκής που θα αρχίσει τον Ιούλιο.

Η αρχή θα γίνει από την Κεντρική Τράπεζα και θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, που προσανατολίζεται στην εκμίσθωση των υπηρεσιών της ελεγκτικής εταιρείας Black Rock, όπως έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όμως, η πρόθεση της Βουλής να εμπλακεί, με δική της έρευνα, προκαλεί αντιπαραθέσεις.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, δύο από τα πέντε μέλη που θα διορίσει η κυπριακή κυβέρνηση θα έχουν δικαίωμα βέτο σε όλες τις αποφάσεις του ΔΣ. Αρχικά, το σχετικό διάταγμα προέβλεπε τον διορισμό τριών μελών, ωστόσο αργότερα ο αριθμός αυξήθηκε σε πέντε.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν αυτά τα πέντε μέλη θα προστεθούν στα 13 μέλη που έχει ήδη το ΔΣ της Λαϊκής ή αν το κράτος θα ελέγχει τα 5 από τα 13 μέλη.

SHARE