Πέθανε ο Σαουδάραβας πολυεκατομμυριούχος Αντνάν Κασόγκι

Αποτέλεσμα εικόνας για κασογκι

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ο Σαουδάραβας πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και έμπορος όπλων, Αντνάν Κασόγκι. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος έπασχε από Πάρκινσον, άφησε την τελευταία του πνοή, περιστοιχισμένος από τα παιδιά του.

Ο Κασόγκι, τουρκικής καταγωγής, γεννήθηκε στη Μέκκα. Ο πατέρας του ήταν ο προσωπικός γιατρός του βασιλιά Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ, ενώ η αδερφή του παντρεύτηκε τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ και ήταν μητέρα του Ντόντι Αλ Φαγέντ.

Ο ίδιος έκανε σπουδές στην Αλεξάνδρεια και στις ΗΠΑ και στη συνέχεια ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα, που μεταξύ άλλων περιλάμβανε τη μεσολάβηση για την πώληση όπλων από αμερικανικές εταιρείες στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, παρά το σχετικό εμπάργκο.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων της αμφιλεγόμενης αυτής προσωπικότητας ήταν και η φερόμενη συμμετοχή του στην κατάχρηση του κρατικού πλούτου των Φιλιππίνων από τον δικτάτορα Μάρκος και την οικογένειά του.

Πέρα από την πολυέξοδη ζωή του και το προκλητικό lifestyle του, ο Κασόγκι έμεινε στην ιστορία για την ανάμειξή του στο σκάνδαλο «Ιράν-Κόντρα», στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ρόναλντ Ρίγκαν.

Το σκάνδαλο αυτό συντάραξε τότε τον Λευκό Οίκο, όταν αποκαλύφθηκε ότι ανώτερα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης πουλούσαν όπλα στο Ιράν, κατά παραβίαση του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στους μουλάδες μετά την Ισλαμική Επανάσταση και την επιδείνωση των διμερών σχέσεων που έφερε η σύλληψη των Αμερικανών ομήρων στην πρεσβεία της Τεχεράνης.

Τα χρήματα από τα όπλα αυτά πήγαιναν για τη χρηματοδότηση των (δεξιών) ανταρτών που πολεμούσαν το (αριστερό) καθεστώς της Νικαράγουας.

Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν είχε ακόμη τελειώσει και ο Ρίγκαν έπαιζε τότε με επιτυχία έναν ακόμη ρόλο στην πλούσια καριέρα του: του προστάτη του ελεύθερου κόσμου. Στις σκοτεινές αυτές δοσοληψίες ο Κασόγκι, που ήταν παρών, συνελήφθη και κρατήθηκε για ένα διάστημα, για να απελευθερωθεί στη συνέχεια.

Το όνομα του Κασόγκι αναμείχθηκε επίσης σε μια άλλη ιστορία εκείνης της εποχής: τη λεηλασία του κρατικού πλούτου των Φιλιππίνων από τον δικτάτορα Μάρκος και την οικογένειά του. Δικάστηκε μάλιστα από αμερικανικό δικαστήριο -παρέα με την Ιμέλντα Μάρκος- για την υπόθεση αυτή και αθωώθηκε.

Στη χώρα μας, ο Αντνάν Κασόγκι ήταν γνωστός για την στενή φιλία που τον συνέδεε με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

SHARE