Ο Φιγιόν “απλός στρατιώτης της παράταξης” – Η δήλωση παραίτησης

Φωτογραφία: AP/ Michel Euler

Την απόσυρσή του από την πολιτική και τη μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών εν όψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών ανακοίνωσε ο ηττημένος στον α’ γύρο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας και πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

«Δεν έχω πλέον τη νομιμοποίηση να συμμετάσχω στον αγώνα των Ρεπουμπλικανών στις βουλευτικές εκλογές», τόνισε ο κ. Φιγιόν, ο οποίος σημείωσε ότι θα αποσυρθεί για να σκεφτεί το μέλλον του.

«Θέλω να γίνω ξανά ένας απλός μαχητής της παράταξης, να κοιτάξω τις ανάγκες της οικογένειάς μου», πρόσθεσε ο συντηρητικός Γάλλος πολιτικός.

Η ΔΗΛΩΣΗ

«Εκτίμησα ότι είναι απαραίτητο να βρίσκομαι ανάμεσά σας, γιατί στη νίκη όπως και στην ήττα αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Εχω συνείδηση της απόγνωσής σας, εγώ ο ίδιος υποφέρω για τους ψηφοφόρους και τους οπαδούς μας. Αυτούς σκέπτομαι, την οργή και τη θλίψη τους. Δεν έφταιξαν τίποτα. Εγώ ήμουν ο αρχηγός τους, εγώ έχασα. Δεν κρύβομαι. Τους είπε».

«Η επικράτησή μου στις προκριματικές είχε γεννήσει μεγάλη προσδοκία. Εσπασε όμως από ένα διαρκές σφυροκόπημα, η ισχύς του οποίου θα μείνει στα χρονικά των προεδρικών εκστρατειών. Αλλά δεν ήρθα εδώ για να ξαναφτιάξω από την αρχή την ιστορία. Αυτή την ώρα θέλω καταρχήν να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι με στήριξαν από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή. Να ευχαριστήσω τους βουλευτές και τα στελέχη που διακρίθηκαν για το κουράγιο τους. Και αυτό το κουράγιο θα είναι χρήσιμο στην πολιτική μας οικογένεια για να ανορθωθεί τις προσεχείς εβδομάδες», είπε ακόμη ο Φιγιόν στα στελέχη των Ρεπουμπλικανών.

«Η προεδρική εκλογή είναι το ένα στοίχημα. Πρέπει να αποφύγει η χώρα μας το σοκ της άκρας δεξιάς. Με τις βουλευτικές εκλογές αρχίζει μια άλλη μάχη. Εχω την βεβαιότητα ότι οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν να κερδίσουν ένα ικανοποιητικό ποσοστό το οποίο θα είναι χρήσιμο στη Γαλλία. Για τον σκοπό αυτό σας καλώ να είστε ενωμένοι και να μη διαμοιραστείτε σε προεκλογικές φατρίες», τόνισε ακόμη, προσθέτοντας ότι πιστεύει ακόμη πως «η πολιτική μας γραμμή, αυτή η σύνθεση την οποία θέλησα να ενσαρκώσω ανάμεσα στην ελευθερία και την πειθαρχία, την παράδοση και την νεωτερικότητα, τον πατριωτισμό και την Ευρώπη, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ενός μεγάλου μέρους των Γάλλων πολιτων».

«Σας συμβουλεύω λοιπόν να αγωνιστείτε για τον σκοπό μας, για τις αξίες μας, και την κατάλληλη ώρα θα αποφασίσετε την στρατηγική που θα ακολουθήσετε για να υπηρετήσετε τη χώρα. Αυτή η μάχη βρίσκεται στο εξής στα χέρια σας. Εγώ δεν νομιμοποιούμαι πλέον να τη δώσω μαζί σας», σημείωσε ακόμη.

Και ο Φρανσουά Φιγιόν κατέληξε:

«Εγώ θα ξαναγίνω ένας απλός ακτιβιστής της παράταξης. Θα πρέπει να σκεφτώ τη ζωή μου αλλιώς, θα πρέπει επίσης να επουλώσω τα τραύματα της οικογένειάς μου»

SHARE