Ο κίνδυνος κρατικοποίησης πιέζει την μετοχή της Marfin Popular

Ο κίνδυνος κρατικοποίησης της Marfin Popular bank μετονομασθείσας σε  Cyprus Popular Bank, από το κυπριακό κράτος λόγω του ρόλου που ανέλαβε να εγγυηθεί αύξηση κεφαλαίου 1,8 δις ευρώ σε τιμή πιθανότατα μεταξύ 0,10 ή 0,15 ευρώ είναι η αιτία της υποχώρησης της μετοχής στο -7% και στα 0,12 ευρώ.

Ωστόσο η προσπάθεια της διοίκησης να βρεθεί μια φόρμουλα κεφαλαιοποίησης απέδωσε άπαξ και οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας λόγω των ανησυχιών για την προοπτική της Ελλάδος δεν έπαιρναν θέση για το αν θα συμμετάσχουν ή όχι στην αμκ.
Η διοίκηση της Cyprus Popular Bank έστειλε αλλεπάλληλες επιστολές στο κυπριακό κράτος και στην Κεντρική τράπεζα ζητώντας να αναλάβει εγγυητής ανάδοχος της αύξησης κεφαλαίου που τελικώς φθάνει τα 1,8 δις ευρώ ενώ μαζί με το ομολογιακό θα αγγίξει τα 2,4 δις ευρώ.
Τα βασικά ζητήματα τώρα είναι 3
1)Το κυπριακό κράτος θα μπορέσει να βρεθεί 1,8 δις ευρώ μέσω δανεισμού από το εξωτερικό;
Έχουν γίνει κρούσεις σε Ρώσους και Κινέζους να χρηματοδοτήσουν την Κύπρο.
Είναι προφανές ότι αν δεν μπορέσει να βρει το 1,8 δις ευρώ τότε είναι ξεκάθαρο ότι θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.
2)Θα πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα στους παλαιούς μετόχους ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, ώστε να μειωθεί και η συμμετοχή του κράτους.
Αν η τιμή είναι στα 0,10 ή 0,15 ευρώ και δοθούν put options στους μετόχους τα οποία όταν ενεργοποιηθούν θα πληρώσουν μια απόδοση +9% σε ετήσια βάση από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου ετησίως αποτελεί μια βάση διαπραγμάτευσης.
3)Οι κινήσεις εσωτερικής αναδιάρθρωσης θα ενταθούν.
Ήδη αποφασίστηκε περικοπή δαπανών ενώ εξετάζεται η Marfin Egnatia Bank να περάσει υπό τον έλεγχο της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος η οποία διαθέτει τραπεζική άδεια.
Η Cyprus Popular bank θα ανακεφαλαιοποιηθεί ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε η συμμετοχή του κράτους να είναι όσο το δυνατό μικρότερη.
SHARE