Ο Ελληνικός Χρυσός στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής – Τι απαντά η εταιρεία

Αποτέλεσμα εικόνας για σκουριες ελληνικος χρυσος

Την παρέμβαση του ΥΠΕΝ και της κυβέρνησης για να σταματήσουν οι γεωτρήσεις της Ελληνικός Χρυσός και «να αποκατασταθεί η νομιμότητα», όπως και “να επισπευσθούν οι διαδικασίες της οριστικής και αμετάκλητης αποβολής της εταιρείας από τις Σκουριές, πριν είναι αργά” ζητάει με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής.

«Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το καταστροφικό αποτέλεσμα των παράνομων αποστραγγιστικών γεωτρήσεων που πραγματοποιεί εδώ και δύο μήνες η Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές – και όχι η ‘ξηρασία’ όπως γελοιωδώς επιχειρούν να μας πείσουν τόσο η εταιρεία όσο και τα Μέσα Ενημέρωσής της, έρχονται να επιβεβαιωθούν όχι μόνο από τις σοβαρότατες καταγγελίες του Δήμου Αριστοτέλη, αλλά και από την ίδια την πραγματικότητα» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «Οι αντλήσεις αποστράγγισης επέφεραν τη μείωση του νερού για τους κατοίκους της Μ. Παναγίας και σύντομα θα επέλθει το ίδιο και για το Νεοχώρι και για το Παλαιοχώρι, με κατάληξη την ολοκληρωτική έλλειψή του». «Δυστυχώς δεν μιλάμε πλέον για προβλέψεις, αλλά για μια ζοφερή πραγματικότητα. Αποδεικνύει περίτρανα ότι η παρουσία και η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός είναι καταστροφική για όλους. Ακόμα και για τους υπερασπιστές την εξόρυξης» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Απάντηση σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» δίνει με επιστολή του ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Δημήτρης Δημητριάδης, τονίζοντας ότι περιεχόμενο των «καταγγελιών» σχετικά με μείωση της αντλητικής ικανότητας των γεωτρήσεων της κοινότητας Μεγάλης Παναγίας, είναι ανυπόστατο και αποτελεί προϊόν παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, «η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός δεν σχετίζεται ούτε στο ελάχιστο με την ύδρευση της Μεγάλης Παναγίας, τουναντίον θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει το χωριό».

Στην ανακοίνωση της «Ελληνικός Χρυσός» τονίζεται ακόμη πως «η τοποθέτησή του περιελάβανε μια σειρά από πολύ συγκεκριμένες και σαφείς επεξηγήσεις, ενδιαφέρουσες τόσο για τον δημοσιογραφικό κόσμο όσο και για τους κατοίκους της περιοχής:

  • Στις Σκουριές δεν πραγματοποιήθηκε ούτε πραγματοποιείται καμία άντληση νερών.
  • Οι υδρευτικές γεωτρήσεις της Μεγάλης Παναγίας αντλούν τα νερά από διαφορετική υδρολογική λεκάνη και δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν της περιοχής των Σκουριών.
  • Το θέμα της παρατεταμένης ανομβρίας στην Χαλκιδική έχει συζητηθεί και στον Πολύγυρο μετά από Πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής και με την συμμετοχή όλων των περιφερειακών Συμβούλων και άλλων φορέων, καθώς την τελευταία τριετία η ετήσια ποσότητα βροχόπτωσης μειώνεται σταθερά.
  • Η τροφοδοσία του φράγματος της Μεγάλης Παναγίας γίνεται από επιφανειακά νερά της περιοχής τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις Σκουριές.
  • Στην Τσικάρα πραγματοποιείται μόνο μία ερευνητική γεώτρηση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αποστραγγιστική καθότι λαμβάνει δείγματα του εδάφους. Δεν έρχεται καν σε επαφή με τα νερά της περιοχής!
  • Αν οι αρχές της Μεγάλης Παναγίας το επέτρεπαν, η Ελληνικός Χρυσός θα μπορούσε να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης για τα υδρευτικά σημεία του χωριού (environmental.hellas-gold.com). Μια τέτοια συνεργασία πιθανότατα θα είχε επιλύσει το πρόβλημα.

Η Ελληνικός Χρυσός, με πνεύμα συνεργασίας και με διαχρονική κοινωνική ευαισθησία για την περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής, προτίθεται να βοηθήσει ενεργά στην λύση του υδρευτικού προβλήματος της Μεγάλης Παναγίας, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τη συνεισφορά στην κοινωνία και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων αυτού του τόπου».

SHARE