ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Ο Σόιμπλε βλέπει λύση – Ανταλλάσσει “καρφιά” με την Λαγκάρντ – Δικαιώνει Σαμαρά

Αποτέλεσμα εικόνας για σοιμπλε Τζον Χόπκινς,

Σόιμπλε και Λαγκάρντ, με αμοιβαία… “καρφιά στην Ουάσιγκτον, προσπαθούν να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους διαφορές (ΕΕ-ΔΝΤ) για τη λύση του ελληνικού προβλήματος.

“Όπως δημοσιεύται στην ιστοσελίδα mignatiou.com, ο Β.Σόιμπλε συμμετέχοντας στη συζήτηση με τον Τζον Λίπσκι, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.
«Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι εντάξει, νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος».

Ο Σόιμπλε, έριξε και τα “καρφιά” του στο ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι “ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα”.(Επικρατεί η αίσθηση ότι η αναφορά του σε οικονομολόγους αφορά τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Poul Thomsen).

Η Κρ. Λαγκάρντ είπε νωρίτερα ότι πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια δεν είναι εφικτά και ότι  «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι’ αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο.

Δικαίωση Σαμαρά

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στην πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά: “Και πριν η κυβέρνηση του Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές”.
Ο διάλογος μεταξύ του John Lipsky, πρώην στελέχους του ΔΝΤ με τον Σόιμπλε , όπως τον αποκαλύπτει ο Μιχάλης Ιγνατίου, έχει ως εξής:

-Είστε αισιόδοξος ότι θα φτάσετε σε συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα;

Ναι. Ναι, είμαι.

–Για την λύση του ελληνικού προβλήματος, τελικά;

…(γέλια) Τώρα πιστεύω ότι το πρόγραμμα που έχουμε λειτουργεί. Kαι αν ήταν εδώ ο κ. Τσακαλώτος θα σας έλεγε ότι οι συζητήσεις για τις οιικονομικές προβλέψεις και τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους -όπως ξέρετε οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα.

Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι ΟΚ, νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Και πριν η κυβέρνηση του Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές. Και μετά λόγω των εκλογών και όλων όσων συνέβησαν η τεράστια ζημιά (δεν τα κατάφερε). Είναι πιθανό αν κάνουν το 50% περίπου όσων υποσχέθηκαν.

 

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ Κ.ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΛΙΓΟ ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό, ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη.

Η Κρ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ακόμη πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι’ αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Παραδέχεται όμως πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων» τόνισε.

Οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα, ανέφερε, πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν».

Επισήμανε ακόμη πως οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι απολύτως απαραίτητη και πως το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.

Επίσης ο διευθυντής του τομέα Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece ξεκαθάρισε πως η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι προσωρινή και πως τελεί υπό αναθεώρηση.

Δεν έχουμε τελικά μεγέθη αλλά εκτιμήσεις για το 2016, ανέφερε. Ο ίδιος προσέθεσε πως αν το 3,3% επιβεβαιωθεί τότε θα έχει ξεπεραστεί σημαντικά ο αρχικός στόχος (0,50%) Ξεκαθάρισε ωστόσο πως αυτή η υπέρβαση του στόχου έχει βασιστεί σε προσωρινά μέτρα. Για το εάν η ελληνική οικονομία μπορεί να διατηρήσει πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για πολλά έτη ο ίδιος αποσαφήνισε πως από την πλευρά του το ΔΝΤ  θεωρεί πως ρεαλιστικός στόχος για τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα είναι 1,5%. Ο Γκασπάρ κατέληξε λέγοντας πως είναι σημαντικό το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο και πως ως εκ τούτου θα απαιτηθεί αναδιάρθωση του χρέους εκ μέρους του επίσημου τομέα.

 

Ο EYΡΩΠΑΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε νωρίτερα ότι είναι πιθανό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας  να μετατραπεί στο ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο βραχυπρόθεσμα.

Ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ κάλεσε τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, μέσω της εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων και όχι μέσω της εξάρτησής τους από το “εύκολο χρήμα” των κεντρικών τραπεζών.

Όπως είπε, υπάρχει έλλειψη παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας σε πολλές χώρες, επειδή οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόστηκαν.