>Ομπάμα: «Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Ελλάδα για την κρίση χρέους»

>Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν για τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιλύσει το πρόβλημα χρέους, υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα προσβλέπει στη βοήθεια των άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης για την αποκλιμάκωση της κρίσης χρέους. Η Γερμανία θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της λύσης στο πρόβλημα, συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, όπως είπε, η χώρα του θα συνεργαστεί στις προσπάθειες για την επίλυση των ελληνικών προβλημάτων, μέσα και από τη συμμετοχή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προειδοποίησε μάλιστα με καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία αν υπάρξει στην Ευρωζώνη ένα «ανεξέλεγκτο σπιράλ» και χρεοκοπία σε κάποιο κράτος. «Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι καλές ιδέες θα μπουν στο τραπέζι», είπε.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ένα κοινό συμφέρον να διασφαλίσουν ότι η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από την κρίση χρέους.

«Αν μία χώρα είναι σε κίνδυνο και κατά συνέπεια κινδυνεύει όλο το ευρώ, είναι στο συμφέρον κάθε μίας χώρας να δει ότι δεν κινδυνεύει η κοινή νομισματική περιοχή. Θα δράσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται αυτή η βιωσιμότητα», επισήμανε.

Δήλωσε ακόμη βέβαιη ότι η Ουάσιγκτον θα εκπληρώσει τις δημοσιονομικές της υποχρεώσεις της όπως κάνει και η Ευρώπη.

SHARE