ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΜΕ ΕΠΑΧΘΗ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΡΟΒΑΤΑ
Νέο γύρο διαβουλεύσεων θα έχει σήμερα το μεσημέρι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια “χτίζουν” ένα προς ένα τα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας μέτρα που να ψηφιστούν στις αρχές Μαίου από τη Βουλή. Μαζί με τα αρνητικά, θα ψηφιστούν και τα αντίμετρα, τα θετικά, τα οποία όμως, θα ισχύσουν ΜΟΝΟΝ υπό την προυπόθεση της επίτευξης των στόχων που έχουν θέσει οι δανειστές.
Η συμφωνία, όπως ήταν …προδιαγεγραμμένο και όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρωθεί στις 22 Μαΐου. Η κυβέρνηση δίνει …ό,τι είναι απαραίτητο και απαιτητό από τους δανειστές και ελπίζει σε μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2022.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως τα θέματα της αξιολόγησης θα κατατεθούν και πιθανώς θα ψηφιστούν από τη Βουλή πριν από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Κίνα (14-15.5), ενώ Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί προανήγγειλαν στο Ευρωκοινοβούλιο συμφωνία επί της αξιολόγησης αλλά και επί των στόχων για τα πλεονάσματα και τη βιωσιμότητα του χρέους μετά το 2018.

Όπως τόνισε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, μετά τη χθεσινή συνάντηση, «το ΔΝΤ επιμένει σε πολλά θέματα που δεν μας αρέσουν αλλά η πρώτη εικόνα δείχνει πως δεν υπάρχει διάθεση κωλυσιεργίας εκ μέρους τους και θεωρώ ότι έως την Κυριακή μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία. Τα πιο μεγάλα θέματα τα λύσαμε στη Μάλτα, τώρα έχουν μείνει από δύο-τρία μικρά διάσπαρτα ζητήματα σε όλα τα θέματα».

Οι συνταξιούχοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα της υπογραφής του τέλους της Αξιολόγησης, το θέμα της Κυριακάτικης αργίας στα καταστήματα “παίζεται” μέχρι την τελευταία στιγμή.
Στην τεχνική συμφωνία θα προβλέπεται η μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2019. Η ελληνική πλευρά ζητά να τεθεί ανώτατο όριο περικοπών στο 22% της περικοπής στην κύρια σύνταξη. Αν δεν είναι αρκετό αυτό για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ), θα «ψαλιδιστούν» και οι επικουρικές συντάξεις. Περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι αναμένεται να υποστούν μειώσεις από 1 έως 350 ευρώ, με μεγάλους χαμένους τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Το θέμα της ΔΕΗ κλείνει με την παραβίαση των…κόκκινων γραμμών: Πωλούνται οι λιγνιτικές μονάδες κατ’ αρχήν, χωρίς να αποκλείεται στο κείμενο της συμφωνίας, αν η Ελλάδα δε πιάνει τους στόχους, να πουληθούν στο μέλλον και υδροηλεκτρικές μονάδες.

Όσον αφορά στο πολυσυζητημένο θέμα ” χρέος των 330 δισ. ευρώ”,  δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 καμία πρακτική παρέμβαση. Θα υπάρξουν όμως σαφέστατες αναφορές για τη ρύθμισή του, αμέσως μετά το 2018, ώστε να ικανοποιηθεί και το ΔΝΤ που εξακολουθεί να θέτει θέμα βιωσιμότητας και βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ευρωπαική πλευρά.

 

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ολοκληρώθηκαν και οι σημερινές επαφές των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Κυβερνητικός παράγοντας τόνιζε ότι στόχος είναι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας έως την Κυριακή 30 Απριλίου.

Παράλληλα εκτίμησε ότι οι εμμονές του ΔΝΤ, όσον αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, θα ξεπεραστούν καθώς το Ταμείο δεν ήρθε στην Αθήνα για να κωλυσιεργήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση έγινε μια επισκόπηση των έως σήμερα διαπραγματεύσεων και τέθηκε το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι χθες δεν έγιναν συναντήσεις, καθώς, όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος υπήρχε ακόμη πολλή δουλειά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Διαβάστε επίσης:

“Τα βρίσκουμε με τους δανειστές” – Αισιοδοξία για τη διαπραγμάτευσης – Χαλαρώνει η πίεση για την ενέργεια

 

SHARE