>Οι τράπεζες κλείνουν καταστήματα

>
Μέτρα όπως προγράμματα εθελουσίας εξόδου και συγχωνεύσεις έρχονται στον κλάδο
Δραστικά μέτρα που περιλαμβάνουν προγράμματα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό, συγχωνεύσεις και κλείσιμο καταστημάτων, καθώς και περιορισμό των διοικητικών και των γενικών εξόδων, λαμβάνουν οι τράπεζες με στόχο τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2009, μετά το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης που σήμανε την αρχή της ύφεσης για την ελληνική οικονομία και τη σημαντική μείωση της ζήτησης για τραπεζικές υπηρεσίες.

Η τάση συμπίεσης του κόστους λειτουργίας εντάθηκε ακόμη περισσότερο την περυσινή χρονιά, με τις εγχώριους τραπεζικούς ομίλους να επιτυγχάνουν τους στόχους που είχαν θέσει.

Στο σύνολο της αγοράς τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 220 εκατ. ευρώ ή 3,6% στα 5,91 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες προσωπικού περιορίστηκαν κατά 133 εκατ. ευρώ ή 3,7% στα 3,47 δισ. ευρώ.

Τα ποσοστά μείωσης αναμένεται να είναι υψηλότερα τη φετινή χρονιά, καθώς συνεχίζεται η αναδιοργάνωση του δικτύου των τραπεζών και ο συνεπακόλουθος περιορισμός του αριθμού των εργαζομένων, κυρίως μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου αλλά και μη αναπλήρωσης όσων συνταξιοδοτούνται.

Σημαντικές μειώσεις

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΑΤΕBank, στην οποία υλοποιείται ένα ευρύ πρόγραμμα ανασυγκρότησης, το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των καταστημάτων και των αποδοχών των εργαζομένων κατά τουλάχιστον 10%.
Στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι το σύνολο των λειτουργικών δαπανών να έχει περιοριστεί κατά 25% έως και το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Citibank έκλεισε τα μισά της καταστήματα στην Ελλάδα (31 από τα 72) και ολοκλήρωσε με επιτυχία πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 200 εργαζομένων.
Επίσης, στο τέλος του 2010 η Τράπεζα Πειραιώς εφάρμοσε το πρόγραμμα Sabbatical, στο οποίο εντάχθηκαν 180 εργαζόμενοί της, οι οποίοι για τα επόμενα 2 ή 3 χρόνια χωρίς να απασχολούνται θα λαμβάνουν έως και το 50% του μισθού τους. Η τράπεζα θα πετύχει μέσω αυτού μείωση του μισθολογικού της κόστους κατά τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ το 2011.

SHARE