Ν.Χριστοδουλάκης: Τα λεφτά ξένων και Ελλήνων σε επενδύσεις, όχι στα μπαρ της Μυκόνου!

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκης, είπε ότι για να επανέλθει η Ελλάδα στην παραγωγική δυναμικότητα του 2009 θα χρειαστεί μέχρι το 2020 να γίνουν νέες επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ!

“Αν είμαστε μάγκες και καταφέρουμε και πάρουμε τα 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το παλιό και το νέο, λείπουν από τη χώρα 80 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα βρεθούν λεφτάδες, εγχώριοι και ξένοι, που θα επενδύουν στη χώρα, αντί να πάνε [να ξοδέψουν τα λεφτά τους] στα μπαρ της Μυκόνου” είπε χαρακτηριστικά.

O κ.Χριστοδουλάκης επισήμανε ακόμη ότι το δημόσιο χρήμα είναι καλό και χρήσιμο αλλά είναι λίγο.
-Σε σχέση με τον νέο αναπτυξιακό νόμο επισήμανε: ¨Εχουμε αποφασίσει ο νέος αναπτυξιακός να στραφεί σε νέες κατευθύνσεις, παρέχοντας σημαντική βοήθεια σε όσους επιχειρήσεις δημιουργούν απασχόληση¨

Διάλογος Χριστοδουλάκη – Μητροπολίτη Ανθιμου

Έναν…απρόσμενο αλλά ενδιαφέροντα διάλογο με θέμα τη φορολόγηση της Εκκλησίας είχαν ο κ. Χριστοδουλάκης και ο Μητροπολίτης Ανθιμος. Σε μια παύση της ροής του λόγου του υπουργού, ο οποίος μιλούσε εκείνη την ώρα για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων ύψους 80 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το 2025, ο ο κ.Ανθιμος ζήτησε να πληροφορηθεί «πού πάνε οι φόροι που εισπράττει το κράτος».

Ο κ. Χριστοδουλάκης τού απάντησε: «Δέσποτα μην ανησυχείτε, μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να φορολογήσει την Εκκλησία. Ορμώμενος βέβαια από τη μακρά μας γνωριμία, εγώ θα ήθελα να ανησυχείτε λίγο».

Ο Μητροπολίτης σημείωσε από την πλευρά του ότι «η Εκκλησία φορολογείται μια χαρά», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εχουμε ένα ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου, που δεν παίρνει από το δημόσιο ούτε ένα ευρώ βοήθεια. Μας ζητάνε φορολογία 450.000 ευρώ για όσα ακίνητα έχουμε, ε, θα το κλείσουμε».

Ο διάλογος ολοκληρώθηκε με τον κ.Χριστοδουλάκη να ζητάει από τον κ.Ανθιμο να μην αφορίζει τον ΕΝΦΙΑ συνολικά, αλλά τις αδικίες του ΕΝΦΙΑ.

 

Οι επιχειρήσεις πεθαίνουν σε fast forward

«Παρακολουθούμε σε fast forward και όχι σε slow motion τον θάνατο της ελληνικής επιχείρησης» υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος. Επέκρινε τις πολιτικές της υπερφορολόγησης -όπως είπε- των επιχειρήσεων αλλά και των μισθωτών και συνταξιούχων οι οποίες, όπως είπε, οδήγησαν στην ύφεση.

«Δυστυχώς και το τρίτο μνημόνιο συνεχίζει να στηρίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή εξολοκλήρου στην περαιτέρω φοροεξόντωση των επιχειρήσεων, στην αύξηση των έμμεσων φόρων και τη μείωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων που πλήττουν άμεσα την κατανάλωση» υποστήριξε. Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπακατσέλος επικαλέστηκε και τα αποτελέσματα ερευνών που αποτυπώνουν τη δεινή θέση στην οποία έχει οδηγηθεί το επιχειρείν.

Όπως είπε, «πρόσφατη έρευνα του ΚΕΠΕ τέλη Ιουλίου κατέδειξε την απώλεια 229.000 επιχειρήσεων και 700.000 θέσεων εργασίας την περίοδο 2008-2014. Κι όλα αυτά πριν το τραγικό 8μηνο που ακολούθησε». Ο κ.Μπακατσέλος σημείωσε ακόμη ότι πιθανότατα δεν έχουμε ακόμη δει τις πλήρεις επιπτώσεις των capital controls στις επιχειρήσεις. ¨Δεν ξέρω πόσες επιχειρήσεις ακόμη θα κλείσουν στο πολύ κοντινό μέλλον ή θα μεταφερθούν στο εξωτερικό και πόσες χιλιάδες εργαζόμενοι ακόμη θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων. Ισως κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ακόμη ότι ζούμε τον αφανισμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι η στιγμή που η αγορά αλλάζει χέρια» υποστήριξε.

Τα όσα έγιναν με έργα της Θεσσαλονίκης είναι εγκλήματα

Ο κ. Μπακατσέλος έκλεισε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στα έργα της Θεσσαλονίκης που έχουν «βαλτώσει» τα τελευταία χρόνια. «Οσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια για το μετρό, όσα δεν έγιναν για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όσα δεν έγιναν για τη Διεθνή Εκθεση, για το αεροδρόμιο, αλλά και για τη Ζώνη Καινοτομίας αποτελούν εγκλήματα στην πόλη, εγκλήματα κατά της οικονομίας της και της κοινωνίας της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος σημειώνοντας πως «αυτοί οι πυλώνες της οικονομίας πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα».

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, εξέφρασε την ελπίδα όλα τα κόμματα του συνταγματικού άξονα να ομονοήσουν και να υπάρξει σύνεση, συναίνεση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. «Η πολιτική σταθερότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ» κατέληξε.

 

SHARE