ΝΤΡΑΓΚΙ: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη αν εφαρμόσει το πρόγραμμα – Είναι νωρίς για αγορά ομολόγων

draghi1«Εάν εφαρμοστεί πλήρως, το νέο πρόγραμμα θα θέσει την Ελλάδα σε θέση να αναπτύσσεται και πάλι και να αποκομίσει τα πλήρη οφέλη από τη συμμετοχή στο κοινό ευρωπαικό νόμισμα» δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Δήλωσε μάλιστα ευγνώμων «που επιτεύχθηκε τελικά η συμφωνία» τονίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Η ΕΚΤ μπορεί να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα εφόσον η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, άφησε να εννοηθεί ο επικεφαλής της κεντρικής ευρωτράπεζας. Ωστόσο, προσγειώνοντας τις προσδοκίες αγορών και αναλυτών, είπε ότι είναι νωρίς ακόμη για αποφάσεις σχετικά με επέκταση ή αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Eυγνώμων για την συμφωνία που υπέγραψε το καλοκαίρι η Ελλάδα με τους πιστωτές της εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας το μεσημερί της Τετάρτης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαι ευγνώμων που επιτεύχθηκε τελικά η συμφωνία», προσθέτοντας ότι «εάν εφαρμοστεί πλήρως, το νέο πρόγραμμα θα θέσει την Ελλάδα σε θέση να αναπτύσσεται και πάλι και να αποκομίσει τα πλήρη οφέλη από τη συμμετοχή στο κοινό ευρωπαικό νόμισμα».

«Η ΕΚΤ» πρόσθεσε, «συνέβαλε, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται στο νομικό πλαίσιο, για τη διαπραγμάτευση του προγράμματος. Επιπλέον, η ΕΚΤ παρακολούθησε από κοντά την παροχή επείγουσας παροχής ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος (ELA) σύμφωνα με τους κανόνες μας, λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική της επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή».

O ίδιος επεσήμανε ότι κατά την τελευταία ακρόαση του από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούνιο είχε ζητήσει συνολική και δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα.

Υπογράμμισε ότι η επίτευξη της συμφωνίας ήταν δύσκολη και απαίτησε προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους.

Όσον αφορά την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) για την χρήση των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε πως η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα και να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση. Υπενθύμισε δε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει στο πλαίσιο του QE ομόλογα μιας χώρας η οποία βρίσκεται υπό αξιολόγηση.

SHARE