Ντάισελμπλουμ: Νωρίτερα η μείωση στο αφορολόγητο αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι – Τι λέει για τα αντίμετρα

Για εφαρμογή του αφοροόγητου ορίου από το 2019 και όχι το 2020, εφόσον δεν επιτευχεθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα, κάνει λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην απολογιστική επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη συνεδρίαση του Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Όπως αναφέρει η επιστολή  «οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να νομοθετήσουν μια δέσμη δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, στα οποία περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοσθεί το 2019, ενώ η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοστεί επί της αρχής (in principle) το 2020, εκτός εάν είναι αναγκαία μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019».

«Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να νομοθετήσουν ένα πιθανό επεκτατικό πακέτο το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2019, υπό τον όρο ότι οι μεσοπρόθεσμοι συμφωνημένοι στόχοι θα τηρούνται», τονίζει σχετικά με τα αντίμετρα.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup ζήτησε από τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες για να φτάσουν σε συμφωνία για ένα πλήρες πακέτο πολιτικών όσο το δυνατόν συντομότερα. Μόλις επιτευχθεί αυτό, το Eurogroup θα επανέλθει στο ζήτημα της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής πορείας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016, με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική πολιτική συμφωνία».

w

SHARE