Νευρικότητα στη Wall με φόντο το αδιέξοδο στην Αθήνα

Με συχνές αλλαγές προσήμου κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης καθώς επιστρέφει στις αγορές η νευρικότητα μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στην Αθήνα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα μάκρο που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ για τις λιανικές πωλήσεις, τον πληθωρισμό και τον κλάδο της μεταποίησης διαμόρφωσαν νωρίτερα θετικό κλίμα ωστόσο το αδιέξοδο στην Αθήνα επαναφέρει στο προσκήνιο την ανησυχία για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής κρίσης.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με το Μάρτιο και διαμορφώθηκαν στα 408,04 δισ. δολάρια, ενώ ήταν κατά 6,4% αυξημένες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

Ανάκαμψη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισε παράλληλα η μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη τον Μάιο όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of New York.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State για τις επιχειρηματικές συνθήκες διαμορφώθηκε στις 17,09 μονάδες από 6,56 τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν την ανάκαμψη του δείκτη στις 9,3 μονάδες.

Αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, έπειτα από τρεις διαδοχικούς μήνες αυξήσεων, λόγω της πτώσης του κόστους της βενζίνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διατηρήθηκε αμετάβλητος τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αυξήθηκε κατά 2,3% σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας το χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης από το Φεβρουάριο του 2011.

Παράλληλα, ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων και ενέργειας, ενισχύθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση και 2,3% σε ετήσια.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 14,90 μονάδες (0,12%) και βρίσκεται στις 12.710,20 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 7,20 μονάδων (0,25%) φτάνοντας τις 2.909,80 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,70 μονάδων (0,13%) και βρίσκεται στις 1.340,00 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 17 κινούνται με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η JP Morgan Chase καθώς διαπραγματεύεται στα 36,34 δολ. με άνοδο 0,55 δολ. ή σε ποσοστό 1,54%. Ακολουθούν η Bank of America Corp με κέρδη 1,22% στα 7,44 δολ. και η Procter and Gamble στα 64,03 δολ. με άνοδο 0,71%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Home Depot (-2,57%), η General Electric (-0,59%) και η Hewlett-Packard (-0,52%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στην Ευρώπη, η γερμανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο με το ΑΕΠ να σημειώνει άνοδο 0,5% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση από το δ΄ τρίμηνο. Τα επίσημα στοιχεία ξεπέρασαν της εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για οριακή άνοδο 0,1% σε δημοσκόπηση της Barclays Capital.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωζώνη και η Γαλλία ανακοίνωσαν μηδενική ανάπτυξη για το α΄ τρίμηνο, ενώ η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,8% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ξεχωρίζει η είδηση ότι η Coty Inc. απέσυρε την προσφορά των 10,7 δισ. δολ. για την εξαγορά της Avon Products Inc.

Σε επιστολή προς το Δ.Σ. της Avon η Coty αναφέρει ότι επιθυμούσε μια φιλική συμφωνία. Από την πλευρά της η Avon απάντησε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να συζητήσει την προσφορά.

Στα αποτελέσματα της ημέρας αύξηση κερδών και πωλήσεων κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Home Depot. Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας λιανικών πωλήσεων αυξήθηκαν 27% στα 1,04 δισ. δολ., ή 68 cents ανά μετοχή, από 812 εκατ. δολ., ή 50 cents ανά μετοχή, ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 5,9% στα 17,81 δισ. δολ.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή 65 cents και έσοδα 17,96 δισ. δολ.

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα έσοδα της Groupon και οι προβλέψεις της για το επόμενο τρίμηνο, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε ταυτόχρονα συρρίκνωση ζημιών.

Συγκεκριμένα, οι ζημιές της ιστοσελίδας προσφορών το πρώτο τρίμηνο υποχώρησαν στα 11,7 εκατ. δολ., ή 2 cents ανά μετοχή, από 146,5 εκατ. δολ., ή 48 cents ανά μετοχή. Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν 89% στα 559,3 εκατ. δολ.

Αύξηση κερδών και πωλήσεων σημείωσε το πρώτο τρίμηνο η εταιρεία λιανικών πωλήσεων Saks. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν 13% στα 32,1 εκατ. δολ., ή 18 cents ανά μετοχή, από 28,4 εκατ. δολ., ή 16 cents ανά μετοχή, ενώ σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκαν στα 19 σεντς ανά μετοχή.

Την ίδια περίοδο οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο στα 753,6 εκατ. δολ. από 726 εκατ. δολ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή 18 cents και έσοδα 743,9 εκατ. δολ.

SHARE