Νερό στο κρασί του βάζει ο Τσακαλώτος – Θέλουμε μια καλή λύση, όχι μια τέλεια λύση…

Μια καλή λύση και όχι μία τέλεια λύση, αναζητά η ελληνική πλευρά,  σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνομιλία του με ξένους ανταποκριτές στην Ελλάδα. Ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν ζητάει τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017 αλλά να διευκρινιστούν, ώστε να γνωρίζει ο επενδυτής.

«Η ελληνική πλευρά αισθάνεται ότι έχει κάνει τη δουλειά της Η μπάλα είναι στο γήπεδο των εταίρων και του ΔΝΤ. Η πίεση είναι σε όλες τις πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας. Δεν βλέπω να μην υπάρχει όρεξη να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό που ήταν στο τραπέζι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» υπογράμμισε ο κΤσακαλώτος.

Σχετικά με το ΔΝΤ είπε ότι θα ήταν περίεργο να πληρώσουμε το τίμημα για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα για μετά το 2018 και μετά το ΔΝΤ να φύγει. Αυτό θα ήταν ίδιο με ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς τη συμμετοχή του, άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την παγκόσμια οικονομία, επισήμανε.

Ανέφερε ακόμη πως νομίζει ότι ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών όπως και όλοι οι άλλοι υπουργοί θέλουν μια λύση. «Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, περισσότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είμαι σίγουρος ότι εργάζεται για μια λύση παρά τα όσα είπε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου» ανέφερε ο κ.Τσακαλώτος.

Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ανέφερε πως δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν. «Aυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι η δική μας βούληση να βγούμε στις αγορές» σημείωσε.

«Αν είστε ένα κράτος που έχει δανείσει μια χώρα θέλετε αυτή η χώρα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλιώς βάζεις και το δικό σου χρέος σε κίνδυνο. Το πως θα δουλέψει αυτό με την ποσοτική χαλάρωση,  με το ΔΝΤ μέσα, το ΔΝΤ έξω ή με το ΔΝΤ μισό μέσα, μισό έξω, δεν ξέρω» τόνισε.

Άφησε αιχμές για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τονίζοντας ότι πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τη δική τους άποψη. «Δεν είναι σωστό να κρύβονται πίσω από την άποψη και τις αναλύσεις άλλων θεσμών», ανέφερε και υπογράμμισε πως και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

SHARE